Γιατί οι Κοσοβάροι τουρίστες εγκατέλειψαν την Αλβανία φέτος;

Γιατί οι Κοσοβάροι τουρίστες εγκατέλειψαν την Αλβανία φέτος;

Μετά από ένα δυναμικό ξεκίνημα, ο τουρισμός στην Αλβανία παρουσίασε σημαντική επιβράδυνση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι αυξημένες τιμές φαίνεται να περιόρισαν την προσέλευση ξένων τουριστών, ενώ η απελευθέρωση των θεωρήσεων έκανε πολλούς πολίτες του Κοσσυφοπεδίου να επιλέξουν άλλους προορισμούς.

Σύμφωνα με την INSTAT, οι αφίξεις ξένων τουριστών τον Αύγουστο του 2024 ανήλθαν σε 2,16 εκατομμύρια, αυξημένες κατά 7,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν χαμηλότεροι σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του έτους, όταν οι αυξήσεις ήταν διψήφιες. Συνολικά, κατά την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, περίπου 4 εκατομμύρια ξένοι επισκέπτες εισήλθαν στη χώρα, σημειώνοντας αύξηση 5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Οι Κοσοβάροι τουρίστες φαίνεται να εγκατέλειψαν την Αλβανία φέτος για διάφορους λόγους. Ένας από τους κύριους παράγοντες είναι η αύξηση των τιμών, ιδιαίτερα στα ξενοδοχεία και τις τουριστικές υπηρεσίες, ειδικά στις δημοφιλείς νότιες περιοχές της χώρας. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 20% έως και 90%, γεγονός που έκανε την Αλβανία λιγότερο ελκυστική ως προορισμό διακοπών για τους Κοσοβάρους, οι οποίοι παραδοσιακά επιλέγουν την Αλβανία για πιο προσιτές διακοπές.

Επιπλέον, η άρση του καθεστώτος βίζας που επέτρεψε στους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου να ταξιδεύουν σε περισσότερες χώρες χωρίς βίζα άνοιξε νέες επιλογές για διακοπές σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς, γεγονός που τους ώθησε να αναζητήσουν εναλλακτικούς, πιο οικονομικούς ή ποιοτικότερους προορισμούς σε σχέση με την Αλβανία.

Παρόλα αυτά, τον Αύγουστο του 2024, περίπου 8,5 εκατομμύρια ξένοι πολίτες επισκέφθηκαν την Αλβανία, με αύξηση 18,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω των θετικών επιδόσεων του πρώτου εξαμήνου. Το 96% αυτών των αφίξεων προήλθε από ευρωπαϊκές χώρες, με κυρίαρχη την περιοχή της Νότιας Ευρώπης.

Παράλληλα, η άνοδος των τιμών ώθησε πολλούς Αλβανούς να αναζητήσουν πιο οικονομικούς προορισμούς, όπως η Ελλάδα. Τον Αύγουστο του 2024, περίπου 901.440 Αλβανοί εγκατέλειψαν τη χώρα, παρουσιάζοντας αύξηση 9,2% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023.

Τέλος, τα στοιχεία για τις διαμονές αποκάλυψαν ότι η αύξηση στις διανυκτερεύσεις Αλβανών τουριστών ήταν μόλις 6,2% τον Ιούλιο, ενώ οι διαμονές ξένων τουριστών αυξήθηκαν κατά 21,3%, με σαφώς βραδύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου