Η Ελλάδα πρόκειται να μετατραπεί σε σημαντικό εξαγωγέα ενέργειας στην Ευρώπη

Η Ελλάδα πρόκειται να μετατραπεί σε σημαντικό εξαγωγέα ενέργειας στην Ευρώπη

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αποκομίσει σημαντικά οικονομικά οφέλη μέσω της δημιουργίας μιας διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας με την κεντρική Ευρώπη, αξιοποιώντας το ισχυρό δυναμικό της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της εταιρείας συμβούλων KPMG, η κατασκευή ενός "ηλεκτρικού αυτοκινητόδρομου" που θα συνδέει τη Νοτιοανατολική Ευρώπη με τον Βορρά, ένα έργο το οποίο η Ελλάδα αναπτύσσει σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς εταίρους, θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα από 6,2 έως 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, θα συνεισφέρει στη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές και θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Η εν λόγω πρωτοβουλία έχει ως στόχο την ενοποίηση των αγορών ενέργειας, τη μείωση των τιμών, την προώθηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών και την ενίσχυση της ενεργειακής επάρκειας στην ΕΕ. Εφόσον υλοποιηθεί, θα αποτελέσει έναν από τους πρώτους ηλεκτρικούς "αυτοκινητόδρομους" στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενταγμένο στο πλαίσιο του Ηλεκτρικού Διαδρόμου Προτεραιότητας που συνδέει την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Παράλληλα, η Ελλάδα συνεχίζει να αναπτύσσει τον ρόλο της ως περιφερειακός ενεργειακός κόμβος, τόσο στη μεταφορά φυσικού αερίου όσο και στην εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η χώρα έχει αναβαθμίσει τις ενεργειακές της υποδομές και έχει δημιουργήσει διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία και η Τουρκία. Πρόσφατα έλαβε και το πρώτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη νέα πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, η οποία θα συνδεθεί με το ελληνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου, εξυπηρετώντας χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως η Βουλγαρία, η Σερβία, αλλά και πιο δυτικές, όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία.

Σημαντικό ρόλο θα παίξουν επίσης οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ. Η διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου προβλέπει τη μεταφορά 3.000 MW πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ευρώπη, μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων. Επίσης, η διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, γνωστή και ως "EuroAsia Interconnector", θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και θα ενισχύσει τη σύνδεση του Ισραήλ με την ΕΕ. Τα έργα αυτά αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος της δεκαετίας.

Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα και στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μειώνοντας δραστικά τη χρήση του λιγνίτη και αυξάνοντας την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Σύμφωνα με τη μελέτη της KPMG, οι εκπομπές CO2 από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα έχουν μειωθεί κατά 58% από το 2010, ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η Ελλάδα έχει διπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, φθάνοντας το 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Ο στόχος για το 2030 είναι το ποσοστό αυτό να φτάσει το 80%, ενισχύοντας τη θέση της χώρας ως ηγέτη στην πράσινη μετάβαση.

Ο ηλεκτρικός αυτοκινητόδρομος

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου