Η Αλβανία παραμένει χωρίς πρέσβη των ΗΠΑ

Η Αλβανία παραμένει χωρίς πρέσβη των ΗΠΑ

Ο David Kostelancik, ο οποίος έχει προταθεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ως ο νέος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αλβανία, δεν έχει λάβει ακόμα την έγκριση της Γερουσίας για να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του.

Στις 24 Σεπτεμβρίου, η γερουσιαστής Τζιν Σαχίν παρουσίασε ένα ψήφισμα ζητώντας την άμεση έγκριση της υποψηφιότητάς του χωρίς καθυστερήσεις. Ωστόσο, λόγω έλλειψης απαρτίας, το ψήφισμά της δεν τέθηκε σε ψηφοφορία, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η διαδικασία τοποθέτησης νέου πρέσβη στην Αλβανία.

Η Σαχίν τόνισε ότι ο Κοστελάντσικ, με πάνω από 35 χρόνια εμπειρίας στη διπλωματία, είναι πλήρως κατάλληλος για να εκπροσωπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε έναν σύμμαχο. Επισήμανε επίσης ότι έχει υπηρετήσει ξανά στην Αλβανία, αναγνωρίζοντας την επάρκειά του και υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επιβεβαιωθεί γρήγορα η τοποθέτησή του.

Στις αρχές του 2023, ο Μπάιντεν υπέβαλε ξανά την υποψηφιότητα του Κοστελάντσικ μετά την απόρριψή της από τη Γερουσία λόγω χρονικών καθυστερήσεων. Αν και η υποψηφιότητα εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων τον Απρίλιο, εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα στη Γερουσία.

Ο Κοστελάντσικ είχε αρχικά διοριστεί από τον Μπάιντεν ως πρεσβευτής στην Αλβανία στις 24 Ιανουαρίου 2023. Στο παρελθόν, κατά την περίοδο 1992-1994, είχε υπηρετήσει ως υπεύθυνος πολιτικών και οικονομικών υποθέσεων στην αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα. Εάν η υποψηφιότητά του εγκριθεί, θα αντικαταστήσει την πρώην πρέσβυ Γιούρι Κιμ, η θητεία της οποίας έχει λήξει.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου