Διεθνές επιστημονικό συνέδριο στο Αργυρόκαστρο για τη διαχείριση του Αώου

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο στο Αργυρόκαστρο για τη διαχείριση του Αώου

Το Εθνικό Πάρκο Αώου στην Αλβανία, ξακουστό για την πλούσια φύση και τις ευκαιρίες οικοτουρισμού, συνεχίζει να γοητεύει ερευνητές από Ελλάδα και εξωτερικό. Πρόσφατα, το Πανεπιστήμιο "Eqrem Çabej" στο Αργυρόκαστρο διοργάνωσε τη Διεθνή Συνδιάσκεψη με τίτλο "Εθνικό Πάρκο Αώου: Διάλογος επιστήμης, πολιτισμού και βιώσιμης ανάπτυξης".

Ερευνητές παρουσίασαν την τρέχουσα κατάσταση, τις πρακτικές διαχείρισης, τους πόρους και τις προοπτικές ανάπτυξης του πάρκου, υπογραμμίζοντας τη ζωτική του σημασία για την τοπική κοινότητα.

Ο πρύτανης Bektash Mema τόνισε τη δέσμευση του πανεπιστημίου να συμβάλει στο σχέδιο διαχείρισης του πάρκου. Η συνδιάσκεψη σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς επιστημονικών εκδηλώσεων και ερευνών, με στόχο τη σύνδεση του πανεπιστημίου με την τοπική κοινότητα και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο ερευνητής Ksenofon Krisafi επισήμανε τη θέση-κλειδί του Αώου για το κλίμα, το περιβάλλον, τη χλωρίδα και την πανίδα. Η σωστή διαχείριση του ποταμού είναι απαραίτητη για την προστασία και την ανάπτυξη της περιοχής. Η συνδιάσκεψη αποσκοπούσε στην ευαισθητοποίηση και στην καλλιέργεια σεβασμού προς τη Βιόσα.

Ως "τελευταίος άγριος ποταμός της Ευρώπης", ο Αώος προσελκύει ολοένα και περισσότερους τουρίστες, καθιστώντας την περιοχή κέντρο οικοτουρισμού. Η ανάπτυξη του οικοτουρισμού ωφελεί την τοπική οικονομία, προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη και διασφαλίζει τη διατήρηση των φυσικών πλούτων.

...

Αλβανία: Ξεκινούν οι διαδικασίες για την ένταξη του Αώου στην UNESCO

Η Υπουργός Τουρισμού και Περιβάλλοντος, Mirela Kumbaro, έδωσε το έναυσμα για την ένταξη του Αώου (Vjosa) στον κατάλογο των παγκόσμιων μνημείων της UNESCO, στο πλαίσιο του προγράμματος Άνθρωπος και Βι...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου