Η Ελλάδα στην κορυφή των προορισμών προσβάσιμων παραλιών για ΑΜΕΑ παγκοσμίως

Η Ελλάδα στην κορυφή των προορισμών προσβάσιμων παραλιών για ΑΜΕΑ παγκοσμίως

Η Ελλάδα στοχεύει να γίνει η κορυφαία χώρα στον κόσμο όσον αφορά τις προσβάσιμες παραλίες για άτομα με αναπηρίες, επιδιώκοντας να φιλοξενήσει περισσότερους επισκέπτες με κινητικά προβλήματα ή άλλες ανάγκες.

Περισσότερες από 250 παραλίες στην Ελλάδα είναι ήδη προσβάσιμες σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, των εγκύων και των ατόμων με προσωρινά τραύματα. Το Υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδας έχει ανακοινώσει ότι η πρόσβαση στη θάλασσα για άτομα με αναπηρίες αποτελεί προτεραιότητα. Το πρόγραμμα «Βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας των ελληνικών παραλιών – Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ξεκίνησε πέρυσι και έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία.

Ένα σημαντικό εργαλείο για τον εξοπλισμό των ελληνικών παραλιών με μηχανήματα και ράμπες που διευκολύνουν την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρικά αμαξίδια στη θάλασσα είναι η SEATRAC. Αυτή η πατενταρισμένη μηχανή, που αναπτύχθηκε από φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών και κατασκευάζεται από την TOBEA, έχει εγκατασταθεί σε πάνω από 250 παραλίες στην Ελλάδα και τώρα είναι διαθέσιμη και σε παραλίες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, τη Λετονία, την Κύπρο, την Κροατία και τη Λιθουανία, με περισσότερες χώρες να ακολουθούν.

Σύμφωνα με αναφορά του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η διευθύντρια μάρκετινγκ της TOBEA, Περσεφόνη Μπέρτσου, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει αναδειχθεί στην κορυφή των προορισμών προσβάσιμων για άτομα με αναπηρίες παγκοσμίως. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες και οι ξένοι έχουν αγκαλιάσει αυτές τις συσκευές.

Αποκάλυψε επίσης ότι καθημερινά η εταιρεία λαμβάνει αιτήματα για πληροφορίες σχετικά με τις παραλίες και τις γενικές υποδομές της περιοχής. Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται να γνωρίζουν ποιες παραλίες στην Ελλάδα διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές για άτομα με αναπηρίες.

Σύμφωνα με την Μπέρτσου, οι παραλίες με τη μεγαλύτερη ζήτηση για πρόσβαση από άτομα με αναπηρίες είναι η Γλυφάδα, η Καλαμάτα και τα Χανιά, με τη Γλυφάδα να είναι η πιο δημοφιλής, λαμβάνοντας 8.000 κλήσεις καθημερινά, ακολουθούμενη από την Καλαμάτα και τα Χανιά. Οι χρήστες των μηχανών SEATRAC είναι δεκάδες καθημερινά.

Οι μηχανές SEATRAC αγοράζονται από τους δήμους και για κάθε πώληση, η εταιρεία δίνει μέρος των κερδών στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Όλο και περισσότερες τοπικές κυβερνητικές αρχές επιδιώκουν να εγκαταστήσουν τις SEATRAC στις παραλίες τους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου