Απογραφή 2023 – Σχεδιασμένη αποτυχία, μονοπωλιακή προπαγάνδα

Απογραφή 2023 – Σχεδιασμένη αποτυχία, μονοπωλιακή προπαγάνδα

Με πάνω από 6 μήνες καθυστέρηση, η Στατιστική Υπηρεσία (INSTAT), δηλαδή η κυβέρνηση της «Αναγέννησης», όπως αυτοαποκαλούνται οι σοσιαλιστές στην Αλβανία, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της Απογραφής του 2023 για τον πληθυσμό και τις κατοικίες, όπως ήταν στις 17 προς 18 Σεπτεμβρίου 2023.

Στην ομιλία της, κατά την διάρκεια αυτής της μαζικής προπαγανδιστικής συνεδρίας, με πολλά χειροκροτήματα, μόνο παρουσιάσεις, χωρίς ερωτήσεις, χωρίς απαντήσεις, χωρίς συζήτηση, η εκπρόσωπος του INSTAT και οι άλλοι ομιλητές, συμπεριλαμβανομένων των καλοπληρωμένων συμβούλων και των καλοδεχούμενων διεθνών συμβούλων των Τιράνων, δεν εξήγησαν γιατί υπήρξε αυτή η καθυστέρηση, ούτε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων ούτε στην διεξαγωγή της ίδιας της απογραφής.

Για να τηρηθεί η δεκαετής απόσταση, η απογραφή έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2021, αλλά δεν έγινε. Η πανδημία Covid, που βρισκόταν σε ύφεση εκείνο το φθινόπωρο, δεν αποτελεί καμία δικαιολογία. Η απογραφή δεν έγινε ούτε το φθινόπωρο του 2022. Η αποτυχία του διαγωνισμού για την προμήθεια των tablet είναι παιδαριώδης δικαιολογία, ενώ οι τοπικές εκλογές τον Μάιο του 2023 είναι προφανής πρόφαση.

Ενώ οι εργασίες στο πεδίο ολοκληρώθηκαν εντός του Οκτωβρίου 2023, τίποτα δεν δικαιολογεί την τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ούτε την αυστηρή μυστικότητα που τηρήθηκε, κλείνοντάς τα σε χρηματοκιβώτιο. Κάθε χώρα, τουλάχιστον στην Ευρώπη, όταν πραγματοποιεί απογραφή, κρατά το κοινό ενημερωμένο εβδομάδα με εβδομάδα για την πρόοδο και τα ενδιάμεσα αποτελέσματα.

Η δικαιολογία για την ανάγκη περισσότερου χρόνου για πιο ακριβή και πλήρη αποτελέσματα δεν στέκει πουθενά. Με την τεχνολογία των tablet, τα αποτελέσματα μπορούν να δημοσιεύονται σε πραγματικό χρόνο, όπως η διαδικτυακή ψηφοφορία. Αυτή η δικαιολογία δεν υποστηρίχθηκε ούτε από την επιφανειακότητα και την μερικότητα των αποτελεσμάτων που δόθηκαν στις 28 Ιουνίου 2024. Ο μακρύς χρόνος που πήρε το INSTAT επέτρεπε την παροχή πολύ πιο λεπτομερών, πιο εκτεταμένων και συγκρίσιμων αποτελεσμάτων και με τις δύο προηγούμενες απογραφές του 2011 και του 2001.

...

Απογραφή πληθυσμού Αλβανίας: Συνεχίστηκε το «κούρεμα» Ελλήνων και Ορθοδόξων

Δημοσιεύτηκαν σήμερα τα πρώτα επίσημα στοιχεία της απογραφής στην Αλβανία και σύμφωνα με αυτά στη χώρα ζουν 2.402.113 κάτοικοι αριθμός μειωμένος κατά περίπου 420 χιλιάδες συγκριτικά με τα στοιχεία της...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου