Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος Thumana - Kashar, τμήμα του Μπλε Διαδρόμου

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος Thumana - Kashar, τμήμα του Μπλε Διαδρόμου

Ο αυτοκινητόδρομος Thumana - Kashar, το πρώτο τμήμα του Μπλε Διαδρόμου (blue corridor) που ολοκληρώνεται στην Αλβανία, εγκαινιάστηκε και άνοιξε για την κυκλοφορία την Κυριακή, μετά από ειδική τελετή στην οποία παρέστη ο Αλβανός Πρωθυπουργός, Έντι Ράμα και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Γνωστός και ως Αυτοκινητόδρομος Αδριατικής - Ιονίου, ο Μπλε Διάδρομος προβλέπεται ότι θα ξεκινά από την Τεργέστη της Ιταλίας, θα περάσει μέσω της Σλοβενίας, θα συνεχίσει στο Μαυροβούνιο και θα εισέλθει στην Αλβανία, όπου θα συνεχίσει νότια, περνώντας από τις πόλεις Σκόδρα, Τίρανα, Ρογκοζίνα, Φίερι και Αργυρόκαστρο. Βγαίνοντας από την Αλβανία, ο αυτοκινητόδρομος θα ακολουθήσει τον αυτοκινητόδρομο Α5 στην Ελλάδα, καταλήγοντας στην Καλαμάτα.

Ο διάδρομος Αδριατικής - Ιονίου, ο οποίος περιλαμβάνει αυτόν τον αυτοκινητόδρομο, αποτελεί μέρος του μεσογειακού δικτύου ΔΕΔ-Μ και εκτείνεται σε 1.550 χιλιόμετρα, με το 20% να διέρχεται από την Αλβανία.

To έργο αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού της χώρας, δεδομένου ότι ανήκει στην κατηγορία των αυτοκινητόδρομων Α, όπου η επιτρεπόμενη μέγιστη ταχύτητα είναι 130 χιλιόμετρα ανά ώρα, συνεπώς αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά την κυκλοφορία των οχημάτων, ιδίως κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Επισημαίνεται, ότι οι οδηγοί θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν είτε τον κύριο δρόμο με την καταβολή διοδίων 2,1 ευρώ, ή δευτερεύοντες δρόμους που θα είναι διαθέσιμοι χωρίς κανενός είδους πληρωμή.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου