Η Τράπεζα της Αλβανίας αντιμέτωπη με αποπληθωρισμό

Η Τράπεζα της Αλβανίας αντιμέτωπη με αποπληθωρισμό

Η αλβανική οικονομία, μετά την αύξηση του πληθωρισμού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αντιμετωπίζει τώρα την απειλή αποπληθωρισμού ή ακόμη και πτώσης των τιμών. Η Τράπεζα της Αλβανίας εκφράζει ανησυχία για την ταχεία πτώση του πληθωρισμού κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, κυρίως λόγω της αύξησης της προσφοράς τροφίμων στις περιφερειακές και εγχώριες αγορές.

Ο κυβερνήτης Gent Sejko ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα αναγκάστηκε να αλλάξει την πορεία της νομισματικής πολιτικής της, μειώνοντας το βασικό επιτόκιο κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες στο 3%. Παράλληλα, τα επιτόκια καταθέσεων και μονοήμερου δανεισμού μειώθηκαν στο 2,0% και 4,0%, αντίστοιχα. Αυτή η απόφαση έρχεται μετά από δύο χρόνια αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής ως απάντηση στον αυξανόμενο πληθωρισμό, που είχε οδηγήσει το βασικό επιτόκιο από 0,5% στο 3,25%.

Από τις αρχές του 2024, οι τιμές στην αγορά άρχισαν να μειώνονται, προκαλώντας ανησυχία για την οικονομική ανάπτυξη. Η πτώση του πληθωρισμού ήταν ταχύτερη από τις προσδοκίες, με τον ετήσιο πληθωρισμό να μειώνεται στο 2,1% κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Παρά την αύξηση των μισθών, οι τιμές δεν αυξήθηκαν, καθώς οι επιχειρήσεις απορρόφησαν την αύξηση κόστους μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους και αυξάνοντας την παραγωγικότητα. Ο κύριος παράγοντας ήταν η μείωση του εισαγόμενου πληθωρισμού και η ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Για να αντιμετωπίσει την ενίσχυση του λεκ, η Τράπεζα της Αλβανίας παρενέβη στην αγορά αγοράζοντας ευρώ. Οι προβλέψεις υποδηλώνουν ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί βραχυπρόθεσμα, ενώ μεσοπρόθεσμα είναι πιο ουδέτεροι. Με τη μείωση του βασικού επιτοκίου, η Τράπεζα ελπίζει να περιορίσει την ταχεία πτώση του πληθωρισμού και να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα, ακολουθώντας την πολιτική χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου