Πλωτά θερμοηλεκτρικά στον Αυλώνα: Η ρύπανση και η σπατάλη εκατομμυρίων

Πλωτά θερμοηλεκτρικά στον Αυλώνα: Η ρύπανση και η σπατάλη εκατομμυρίων

Από την άφιξη των δύο πλωτών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής "Tigri 1" και "Tigri 3" στον κόλπο του Αυλώνα πριν από περίπου δύο χρόνια, το αλβανικό κράτος έχει ξεκινήσει αρκετές διαδικασίες προμηθειών αξίας εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς ωστόσο να έχει παραχθεί ούτε ένα κιλοβάτ ενέργειας.

Παρά το φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που τέθηκε σε εφαρμογή και ολοκληρώθηκε επίσημα στις 15 Απριλίου 2022, τα δύο αυτά πλοία, που αποκτήθηκαν από το Μπαγκλαντές, παραμένουν ανενεργά, απορροφώντας τεράστια ποσά χωρίς να παράγουν ενέργεια.

Τα TEC (πλωτοί θερμοηλεκτρικοί σταθμοί) παραμένουν σε φάση δοκιμών, σύμφωνα με την KESH, με την προθεσμία για την έναρξη παραγωγής να αναβάλλεται επανειλημμένα. Παρά τις συνεχείς δαπάνες για την ενεργοποίηση των πλοίων, τα αποτελέσματα παραμένουν ανύπαρκτα, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί μόνο χρήματα για τη λειτουργία τους, χωρίς καμία απόδοση.

Οι διαδικασίες προμηθειών και οι ανοιχτοί διαγωνισμοί που έχουν ανακοινωθεί για τη διαχείριση των TEC Αυλώνας περιλαμβάνουν σημαντικά ποσά, όπως 1,2 εκατ. ευρώ για αγκυροβόληση και 7,2 εκατ. ευρώ για μεταφορά πετρελαίου. Επίσης, έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί για την προμήθεια καυσίμων, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται στα 90,7 εκατ. ευρώ.

Το κόστος για την ενοικίαση των πλοίων, όταν τελικά ξεκινήσουν τη λειτουργία τους, ανέρχεται σε 63 χιλιάδες δολάρια την ημέρα. Παρά τις δαπάνες αυτές, οι περιβαλλοντολόγοι και οι οικονομολόγοι αντιτίθενται στο έργο, θεωρώντας ότι το κόστος του δεν δικαιολογεί την ενεργειακή παραγωγή.

Μια ομάδα πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του πλωτού θερμοηλεκτρικού σταθμού Αυλώνας, ζητώντας την ακύρωση της σύμβασης μίσθωσης. Ο περιβαλλοντολόγος Lavdosh Ferruni, που είναι από τους πρώτους που αντιτάχθηκαν στο έργο, κατηγορήθηκε από την εταιρεία "Renco SPA Albania" για τις δηλώσεις του, αλλά τελικά αθωώθηκε.

Παρά τις αντιδράσεις και τις συνεχείς δαπάνες, οι δύο πλωτοί σταθμοί παραμένουν ανενεργοί, χωρίς να έχουν συμβάλει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην Αλβανία. Οι περιβαλλοντικές αντιδράσεις συνεχίζονται, με διαμαρτυρίες όπως η πρόσφατη στο Αλιευτικό Λιμάνι Αυλώνας, όπου οι διαδηλωτές ζητούν την απομάκρυνση των πλωτών σταθμών με το σύνθημα "Fossil TEC φύγε".

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου