Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Το άνοιγμα της γέφυρας στη Μιτρόβιτσα ενέχει τον κίνδυνο κλιμάκωσης στην περιοχή

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Το άνοιγμα της γέφυρας στη Μιτρόβιτσα ενέχει τον κίνδυνο κλιμάκωσης στην περιοχή

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε την Τετάρτη ανησυχία για το ενδεχόμενο ανοίγματος της γέφυρας στη Μιτρόβιτσα, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο βίας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου να αποφύγει τη λήψη μονομερών αποφάσεων και να συντονιστεί με τους διεθνείς εταίρους.

Σε δήλωσή του προς τη Φωνή της Αμερικής, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστηρίζουν την αλλαγή του καθεστώτος της γέφυρας αυτή τη χρονική στιγμή. Το άνοιγμα της γέφυρας στη διέλευση οχημάτων θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες βίαιων επεισοδίων και να θέσει σε κίνδυνο τόσο τον τοπικό πληθυσμό όσο και τους στρατιώτες της KFOR, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών, που εργάζονται για την ασφάλεια στο Κοσσυφοπέδιο.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου να μην προχωρήσει σε αυτή την «ασυντόνιστη και μονόπλευρη» ενέργεια, και να συζητήσει το ζήτημα μέσω του διαλόγου που διευκολύνεται από την ΕΕ. Η θέση αυτή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι κοινή με τους εταίρους της Quint (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο), καθώς και με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, και έχει διατυπωθεί ξεκάθαρα τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογραμμίζουν ότι συνεργάζονται με την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που θα επιτρέψουν το ασφαλές άνοιγμα της γέφυρας στο μέλλον. Παράλληλα, κάλεσαν την κυβέρνηση να επανέλθει σε στενή και εποικοδομητική συνεργασία με τις ΗΠΑ και άλλους διεθνείς εταίρους.

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι, δήλωσε κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης ότι το άνοιγμα της γέφυρας δεν στρέφεται εναντίον κανενός, και ότι η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου επιδιώκει την ελεύθερη κυκλοφορία και το κράτος δικαίου παράλληλα με την ειρήνη και την ασφάλεια. Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να διαβουλεύεται και να συντονίζεται με τους διεθνείς εταίρους.

Εν τω μεταξύ, οι ειρηνευτικές δυνάμεις υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ έχουν αυξήσει την παρουσία τους στη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Ιμπάρ στη Μιτρόβιτσα, η οποία αποτελεί διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο τμημάτων της πόλης. Οι δυτικές διπλωματικές αρχές έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για το άνοιγμα της γέφυρας, παρά την επιμονή του πρωθυπουργού Κούρτι ότι η κίνηση αυτή θα προωθούσε την ελεύθερη κυκλοφορία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου