Αλβανία: Οι επενδύσεις στην εκπαίδευση είναι πολύ χαμηλές σε σύγκριση με την ΕΕ

Αλβανία: Οι επενδύσεις στην εκπαίδευση είναι πολύ χαμηλές σε σύγκριση με την ΕΕ

Τα τελευταία πέντε χρόνια στην Αλβανία, οι επενδύσεις στην εκπαίδευση έχουν μειωθεί σταθερά σε σχέση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), φτάνοντας το 2,9% του ΑΕΠ από 3,3% που ήταν το 2020, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα της INSTAT. Αυτό το ποσοστό είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υπερβαίνει το 5%, καθώς και από τον μέσο όρο της περιοχής, που κυμαίνεται γύρω στο 4%.

Οι επιπτώσεις είναι πλέον εμφανείς. Το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας αρχίζει να αποκαλύπτει τα προβλήματα που προκύπτουν από λανθασμένες πολιτικές όσον αφορά τους ανθρώπινους πόρους, τη χρηματοδότηση και τις στρατηγικές ανάπτυξης.

Τα αποτελέσματα της τελευταίας δεκαετίας δείχνουν σαφή παραμέληση του τομέα της εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση των δεξιοτήτων των μαθητών. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης PISA, μιας διεθνούς εξέτασης που διενεργείται από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD), ήταν απογοητευτικά, ιδιαίτερα στα μαθηματικά και τη λογοτεχνία.

Η Αλβανία σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση στα αποτελέσματα της PISA σε σύγκριση με την προηγούμενη ιστορία της.

Η έλλειψη κατάλληλης εκπαίδευσης είναι ένας από τους λόγους που πολλές μεσαίες οικογένειες με μικρά παιδιά επιλέγουν τη μετανάστευση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου