Κορυτσά: 6 σχολεία κλείνουν λόγω υπογεννητικότητας και μετανάστευσης

Κορυτσά: 6 σχολεία κλείνουν λόγω υπογεννητικότητας και μετανάστευσης

Στην περιοχή της Κορυτσάς, έξι δημοτικά σχολεία και 18 τάξεις σε όλο το σύστημα προπανεπιστημιακής εκπαίδευσης έχουν κλείσει λόγω έλλειψης μαθητών.

Η μείωση του αριθμού των γεννήσεων και η μαζική μετανάστευση τα τελευταία χρόνια έχουν συμβάλει στη μείωση των μαθητών, ιδιαίτερα στα χωριά του δήμου Maliq και σε ορισμένες περιοχές της Κορυτσάς.

Σύμφωνα με τον Leonard Trebicka, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Εκπαιδευτικής Ένωσης στην Κορυτσά, η Αλβανία έχει χάσει σχεδόν το ένα τρίτο των μαθητών της τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος τονίζει πως τα επίσημα στατιστικά δείχνουν ότι λείπει το 30% των μαθητών από τα σχολεία της χώρας, γεγονός που αναμένεται να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια. Η μείωση των γεννήσεων στην Αλβανία και η συνεχιζόμενη μετανάστευση έχουν πλήξει το εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ ο αριθμός των μαθητών αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω.

Οι πρώτες τάξεις βιώνουν τη μεγαλύτερη μείωση, και αυτό το φαινόμενο αναμένεται να συνεχιστεί με κάθε νέα γενιά. Σε λίγα χρόνια, η έλλειψη μαθητών θα γίνει αισθητή ακόμη και στα γυμνάσια και λύκεια της πόλης. Ο Trebicka σημειώνει επίσης ότι ορισμένα σχολεία έχουν ήδη κλείσει σε χωριά και έχουν συγχωνευθεί με άλλα σχολεία.

Παρά τη δυσμενή αυτή κατάσταση, το συνδικάτο έχει καταφέρει να αποτρέψει απολύσεις εκπαιδευτικών από τον Ιούνιο. Αν και σε ορισμένες περιοχές της Κορυτσάς υπάρχουν σχολεία με διπλές βάρδιες, ο αριθμός τους είναι περιορισμένος. Επίσης, η μείωση των εγγραφών είναι εμφανής, καθώς φέτος στην Α’ τάξη γράφτηκαν 1302 μαθητές, συγκριτικά με τους 1698 μαθητές της προηγούμενης χρονιάς, ενώ στη 10η τάξη οι εγγραφές μειώθηκαν κατά 502 μαθητές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου