Αλβανία: Θύελλα αντιδράσεων για το βιβλίο της Γ' Δημοτικού - Εξώφυλλο με χαρακτήρα τρανσέξουαλ και ουράνιο τόξο

Αλβανία: Θύελλα αντιδράσεων για το βιβλίο της Γ' Δημοτικού - Εξώφυλλο με χαρακτήρα τρανσέξουαλ και ουράνιο τόξο

Το βιβλίο της Γλώσσας της Γ' Δημοτικού στην Αλβανία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς πολλοί γονείς και ειδικοί αντιλαμβάνονται το περιεχόμενο του βιβλίου ως απειλή για τον θεσμό της οικογένειας και την ψυχική υγεία των παιδιών τους.

Σύμφωνα με τους επικριτές, το βιβλίο ενσωματώνει μηνύματα που προωθούν την αποδοχή της ομοφυλοφιλίας και άλλων σεξουαλικών ταυτοτήτων, κάτι που θεωρούν πως είναι αντίθετο προς τις παραδοσιακές αλβανικές αξίες. Οι γονείς φοβούνται ότι τέτοια μηνύματα μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση στα παιδιά και να τα οδηγήσουν σε κρίση ταυτότητας, ενώ άλλοι τονίζουν πως αυτό αποτελεί «ψυχολογική βία» ενάντια στην αθώα παιδική τους ηλικία.

Ένας λογοθεραπευτής, μάλιστα, θεωρεί ότι πρόκειται για μια συστηματική προσπάθεια «διάβρωσης» των παραδοσιακών αξιών μέσω της εκπαίδευσης, με στόχο την αποδοχή και την κανονικοποίηση των σεξουαλικών αποκλίσεων, όπως τις χαρακτηρίζει. Η χρήση συμβολισμών όπως το ουράνιο τόξο και οι εικόνες των χαρακτήρων του βιβλίου παρουσιάζονται ως επιβολή της «παγκόσμιας πολιτικής ατζέντας» στους νέους.

Αυτό που πυροδοτεί τις εν λόγω αντιδράσεις είναι η παρουσία ενός μάγου τρανς όπως τον αποκαλούν, καθώς φοράει γυναικεία ρούχα και έχει ένα μαγικό ραβδί, ο οποίος φαίνεται να «φωτίζει» στο μυαλό ενός παιδιού μια θετική εικόνα για την ομοφυλοφιλία ή άλλες αποκλίνουσες, όπως υποστηρίζουν, σεξουαλικές συμπεριφορές. Η χρήση αυτών των στοιχείων, σε συνδυασμό με το ουράνιο τόξο και τα μηνύματα που θεωρούν ότι περνούν υποσυνείδητα στα παιδιά, ερμηνεύεται ως μια μορφή ιδεολογικής επιβολής που στοχεύει στη διαμόρφωση της σεξουαλικής τους ταυτότητας.

Η αντίδραση ήταν τόσο έντονη που αρκετοί γονείς καλούν σε δημόσια διαμαρτυρία με ακραίες ενέργειες, όπως το σκίσιμο ή ακόμη και το κάψιμο του βιβλίου, μπροστά από κυβερνητικά κτίρια και σχολεία, για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους και να διασφαλίσουν, όπως λένε, την προστασία των παιδιών τους από τέτοιου είδους επιρροές.

Το βιβλίο της αλβανικής γλώσσας, Γ' Δημοτικού

Σχετικά άρθρα


Σχόλια 1

Tamam 07/09/2024 12:50
https://youtu.be/TMaIvbAM7x0

Προσθήκη σχολίου