Κατά 40% μειώθηκε ο αριθμός των μαθητών σε σχολεία της επαρχίας τα τελευταία δέκα χρόνια στην Αλβανία

Κατά 40% μειώθηκε ο αριθμός των μαθητών σε σχολεία της επαρχίας τα τελευταία δέκα χρόνια στην Αλβανία

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση της Απογραφής του 2023, το INSTAT δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει τα πλήρη στοιχεία για τον αστικό και αγροτικό πληθυσμό. Ωστόσο, τα δεδομένα από το Υπουργείο Παιδείας αποκαλύπτουν ότι τα τελευταία δέκα χρόνια ο επαρχιακός πληθυσμός της χώρας έχει μειωθεί σημαντικά, κάτι που καταγράφεται και από τη μεγάλη μείωση των μαθητών στα σχολεία της υπαίθρου.

Συγκεκριμένα, από το 2012 έως το 2022, ο αριθμός των μαθητών σε σχολεία της υπαίθρου μειώθηκε κατά περίπου 40%, ενώ στα αστικά σχολεία η μείωση ήταν μικρότερη, περίπου 20%. Το σχολικό έτος 2012-2013, πάνω από 186.000 μαθητές εγγράφηκαν σε αγροτικά σχολεία, ενώ μέχρι το 2021-2022 ο αριθμός αυτός έπεσε στις 113.000. Παράλληλα, στα αστικά σχολεία από τους 204.000 μαθητές το 2012, ο αριθμός μειώθηκε στις 164.000 το 2021.

Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι η μείωση του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές είναι διπλάσια σε σχέση με τις πόλεις, κυρίως λόγω της μαζικής μετανάστευσης και της υπογεννητικότητας. Η εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση έχει επιδεινώσει την κατάσταση, οδηγώντας σε κλείσιμο δεκάδων σχολείων κάθε χρόνο. Αυτό, με τη σειρά του, αναγκάζει τις οικογένειες που παραμένουν στην ύπαιθρο να μετακινηθούν στις πόλεις για την εκπαίδευση των παιδιών τους.

Παράλληλα, η μείωση των αγρoτικών πληθυσμών επηρεάζει και την αγρoτική παραγωγή, καθώς οι μικρές οικογενειακές φάρμες κλείνουν. Η γήρανση τoυ πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές επιτείνει την κατάσταση, ενισχύοντας τις προκλήσεις για τον αγρoτικό τομέα της χώρας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου