Οι Αλβανοί μετανάστες απέστειλαν περίπου 268 εκατ. ευρώ στη χώρα τους

Οι Αλβανοί μετανάστες απέστειλαν περίπου 268 εκατ. ευρώ στη χώρα τους

Οι αλβανοί μετανάστες απέστειλαν περίπου 268 εκατομμύρια ευρώ κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας το υψηλότερο ποσό από το 2008, όταν η Τράπεζα της Αλβανίας ξεκίνησε να καταγράφει τα εμβάσματα. Τα δεδομένα δείχνουν ότι, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 38,5 εκατομμύρια ευρώ. Οι αυξανόμενες οικονομικές πιέσεις που προκύπτουν από το υψηλό κόστος ζωής, τους χαμηλούς μισθούς και τις συντάξεις, σε συνδυασμό με τις ανισότητες σε σχέση με άλλες χώρες της περιοχής, φαίνεται να οδηγούν τους μετανάστες να στέλνουν περισσότερα χρήματα στις οικογένειές τους στην Αλβανία.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους, οι αλβανικές οικογένειες έλαβαν συνολικά 509 εκατομμύρια ευρώ από συγγενείς τους που ζουν στο εξωτερικό. Αυτά τα εμβάσματα παίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα της χώρας. Για περίπου το ένα τρίτο των αλβανικών οικογενειών, τα εμβάσματα αποτελούν την κύρια ή και μοναδική πηγή εισοδήματος, συμβάλλοντας στη διατήρηση της κατανάλωσης και την οικονομική ένταξη. Ωστόσο, αυτό μπορεί να έχει αποθαρρυντικό αποτέλεσμα στην απασχόληση, καθώς πολλές οικογένειες βασίζονται στα χρήματα που λαμβάνουν αντί να αναζητούν εργασία.

Αν και το επίπεδο των εμβασμάτων σε ξένο νόμισμα φτάνει κοντά στα επίπεδα του 2008, η κατάσταση είναι διαφορετική όταν αυτά μετατρέπονται σε αλβανικά λεκ. Η υποτίμηση του λεκ στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος κατά την τρέχουσα θερινή περίοδο, με την ισοτιμία να πέφτει κάτω από τα 100 λεκ ανά ευρώ, σημαίνει ότι οι οικογένειες στην Αλβανία αποκομίζουν μικρότερο όφελος από τα εμβάσματα των μεταναστών. Η μείωση της αξίας των χρημάτων αυτών στην εγχώρια αγορά περιορίζει την οικονομική τους επίδραση, παρά την αύξηση των συνολικών ποσών που αποστέλλονται.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου