Αλβανία-Αζερμπαϊτζάν: Έργο αεριοποίησης στην Κορυτσά θα ξεκινήσει το 2025

Αλβανία-Αζερμπαϊτζάν: Έργο αεριοποίησης στην Κορυτσά θα ξεκινήσει το 2025

Το 2025 θα ξεκινήσει στην Κορυτσά ένα πιλοτικό έργο για την παροχή φυσικού αερίου στην πόλη, ένα σημαντικό βήμα προς την αναβάθμιση των υποδομών της. Ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Αλβανία, Anar Huseynov, έδωσε πληροφορίες σχετικά με την πορεία του έργου, τονίζοντας ότι βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι δύο χώρες συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις και ολοκληρώνουν την τεκμηρίωση και τη νομική βάση που απαιτείται για την υλοποίησή του.

Ο Huseynov δήλωσε πως, παρά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, μέσα στο επόμενο έτος αναμένεται να έχουν καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το έργο. Στόχος είναι η ολοκλήρωση του πιλοτικού έργου, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή και να αποτελέσει ένα πρότυπο για μελλοντικές επενδύσεις στην περιοχή.

Ο δήμαρχος της Κορυτσάς, Sotiraq Filo, τόνισε πως η αεριοποίηση της πόλης θα συμβάλει στην ανάπτυξη υποδομών που θα ανταποκρίνονται στα ευρωπαϊκά πρότυπα, φέρνοντας έτσι την Κορυτσά πιο κοντά στο ευρωπαϊκό επίπεδο ποιότητας ζωής και τεχνολογίας.

Το 70% του κόστους του έργου θα καλυφθεί από την αλβανική κυβέρνηση, ενώ το υπόλοιπο 30% θα χρηματοδοτηθεί από το Αζερμπαϊτζάν. Το έργο θα αναλάβει η εταιρεία SOKAR, με την υποστήριξη του διεθνούς αγωγού φυσικού αερίου TAP, ο οποίος θα βοηθήσει στην τροφοδοσία του δικτύου φυσικού αερίου της περιοχής. Το εγχείρημα αυτό αποτελεί μέρος των ευρύτερων ενεργειακών στρατηγικών των δύο χωρών, ενώ αναμένεται να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και την ενεργειακή ασφάλεια στην Αλβανία.

...

Κοινά ενεργειακά έργα από Αλβανία-Αζερμπαϊτζάν: Η Μικτή Επιτροπή συνεδριάζει στο Μπακού

Η Αλβανία και το Αζερμπαϊτζάν ενώνουν τις δυνάμεις τους για να υλοποιήσουν μια σειρά από σημαντικά έργα σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια, η οικονομία, η γεωργία, ο πολιτισμός, η υγεία, η καινοτομί...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου