Αλβανία: Έρχεται φόρος και για τις μικρές επιχειρήσεις

Αλβανία: Έρχεται φόρος και για τις μικρές επιχειρήσεις

Η αλβανική κυβέρνηση παρουσίασε προς διαβούλευση το προσχέδιο της Μεσοπρόθεσμης Στρατηγικής Εσόδων για την περίοδο 2024-2027, που προτείνει νέο σύστημα φορολόγησης για τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες μέχρι τώρα εξαιρούνταν από φόρο στα κέρδη.

Σύμφωνα με το σχέδιο, θα γίνει αναθεώρηση του φορολογικού καθεστώτος για τις επιχειρήσεις με χαμηλά εισοδήματα. Στόχος είναι η εφαρμογή ενός απλού συστήματος φορολόγησης των καθαρών κερδών, με βάση ένα ποσοστό του ακαθάριστου εισοδήματος, για να μειωθούν τα περιθώρια φοροδιαφυγής που δημιουργούν οι διαφορετικοί φορολογικοί συντελεστές.

Στην Αλβανία, η πλειονότητα των επιχειρήσεων δηλώνει πολύ χαμηλά εισοδήματα, με το 89,6% να καταγράφει ετήσιο εισόδημα έως 14 εκατ. λεκ το 2023. Η στρατηγική στοχεύει να μειώσει τις καταχρήσεις στις δηλώσεις, να εξισορροπήσει τη φορολογική επιβάρυνση για όλες τις επιχειρήσεις, και να απλοποιήσει τη φορολογική διαδικασία για τις μικρές επιχειρήσεις. Παράλληλα, θα μειωθεί το κόστος συμμόρφωσης για τους φορολογούμενους και η διοικητική επιβάρυνση για τις φορολογικές αρχές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου