Νέο επενδυτικό σχέδιο για τους Αλβανούς αγρότες

Νέο επενδυτικό σχέδιο για τους Αλβανούς αγρότες

Οι Αλβανοί αγρότες, εκτός από τις επιδοτήσεις παραγωγής, θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν και επιχορηγήσεις από το κράτος για επενδύσεις που αποσκοπούν στην επέκταση της δραστηριότητάς τους. Η Υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Anila Denaj, ανέφερε ότι το νέο Εθνικό Σχέδιο Επενδύσεων στη Γεωργία αποτελεί συμπληρωματικό εργαλείο του Εθνικού Σχεδίου Επιδοτήσεων, το οποίο ξεκίνησε νωρίτερα μέσα στη χρονιά, για να στηρίξει περαιτέρω τους αγρότες.

Το Σχέδιο Επενδύσεων εστιάζει σε υποστηρικτικές επενδύσεις στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της υδατοκαλλιέργειας, δίνοντας έμφαση στη βελτίωση των υποδομών. Σύμφωνα με την Denaj, το φετινό πρόγραμμα ξεκινά με προϋπολογισμό 5 εκατομμύρια ευρώ, και στόχος είναι η χρηματοδότηση έργων όπως θερμοκήπια, στάβλοι, γεωργικός εξοπλισμός, και υδατοκαλλιέργειες, καθώς και εγκαταστάσεις προστασίας από χαλαζόπτωση.

Όπως ανέφερε η Υπουργός, οι αγρότες που θα συμμετέχουν μπορούν να λάβουν έως και το 50% της αξίας της επένδυσής τους ως επιχορήγηση, με το πρόγραμμα να απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στους τομείς της γεωργίας και της αλιείας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει την αγροτική παραγωγή, η οποία είναι σε υψηλή ζήτηση τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις εξαγωγές.

Η Denaj τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει σαφή στόχο να αυξήσει την αγροτική παραγωγή, και γι' αυτό οι πολιτικές της περιλαμβάνουν τόσο εθνικές επιδοτήσεις όσο και το νέο επενδυτικό σχήμα. Το πρόγραμμα αυτό, που θα διαρκέσει από τον Οκτώβριο έως το τέλος του επόμενου έτους, θα αποφέρει σημαντικές χρηματοδοτήσεις για τους αγρότες που θα επενδύσουν σε αυτές τις κατευθύνσεις.

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για το πρόγραμμα θα ξεκινήσουν στις 30 Σεπτεμβρίου, με τους γεωπόνους έτοιμους να υποστηρίξουν τους ενδιαφερόμενους αγρότες στη διαδικασία υποβολής των απαραίτητων εγγράφων για τις επενδύσεις τους. Η Denaj διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα είναι ανοικτό για όλους τους αγρότες, χωρίς κανένας να αποκλείεται από τη δυνατότητα συμμετοχής.

Επιπλέον, η υπουργός ανέφερε ότι η ανάπτυξη του τουρισμού συνέβαλε στην αύξηση του αγροτικού τομέα τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για τις εξαγωγές. Σημαντικό στοιχείο είναι η καταγραφή 600 εκατομμυρίων ευρώ σε έσοδα για τον αγροτικό τομέα το περασμένο έτος, ενώ ο στόχος για το 2030 είναι να φτάσουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Μέσα στους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους, οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 17,7%, ενώ προς τις χώρες της ΕΕ σημειώνεται άνοδος της τάξεως του 22%.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου