Η αλβανική κυβέρνηση οφείλει να επιστρέψει τα 5 εκατ. ευρώ που έκλεψε από τους ελεύθερους επαγγελματίες

Η αλβανική κυβέρνηση οφείλει να επιστρέψει τα 5 εκατ. ευρώ που έκλεψε από τους ελεύθερους επαγγελματίες

Η αλβανική κυβέρνηση οφείλει άμεσα να επιστρέψει στους 6.541 επαγγελματίες (όπως δικηγόρους, οδοντιάτρους, λογιστές, αρχιτέκτονες, γιατρούς, μηχανικούς κ.λπ.) τα 5 εκατομμύρια ευρώ που εισέπραξε παραβιάζοντας το Σύνταγμα.

Το συνταγματικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της κυβέρνησης για αναβολή, με σκοπό την αποφυγή της άμεσης εφαρμογής της αρχικής απόφασης που χαρακτήριζε το νόμο αντισυνταγματικό.

Η κυβέρνηση Ράμα ισχυρίστηκε πως η απόφαση της Συνταγματικής Δικαιοσύνης ήταν ασαφής και δεν καθόριζε τι πρέπει να γίνει με τα 5 εκατομμύρια ευρώ που είχαν προκαταβάλει οι 6.541 επαγγελματίες πριν από την απόφαση.

Αυτοί οι επαγγελματίες, είτε από εμπιστοσύνη είτε από φόβο για πρόστιμα, είχαν καταβάλει την πρώτη δόση του ετήσιου φόρου για το 2024. Εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι, αναμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου, δεν πλήρωσαν, θέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο προστίμου από την εφορία.

Παρόλο που η νομοθεσία κρίθηκε αντισυνταγματική, όσοι δεν πλήρωσαν δεν θεωρούνται οφειλέτες, ενώ όσοι πλήρωσαν, παραμένουν σε αδιέξοδο, δημιουργώντας άνιση μεταχείριση μεταξύ των φορολογούμενων. Η κυβέρνηση επιμένει ότι τα χρήματα που εισπράχθηκαν μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου είναι συνταγματικά και δεν θα πρέπει να επιστραφούν.

Είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να συμμορφωθεί με την απόφαση της Συνταγματικής Δικαιοσύνης και να επιστρέψει τα 5 εκατομμύρια ευρώ στους επαγγελματίες, αποκαθιστώντας τη δικαιοσύνη και την ισονομία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου