Πλωτοί σταθμοί στον Αυλώνα: Ένα αδιέξοδο με τεράστιο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος

Πλωτοί σταθμοί στον Αυλώνα: Ένα αδιέξοδο με τεράστιο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος

Όταν η αλβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την κρίση, η KESH έλαβε εντολή να διαπραγματευτεί για την αγορά δύο πλωτών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (TEC). Ο διαγωνισμός έγινε με αμφιλεγόμενες διαδικασίες και επιλέχθηκε μια αμερικανική εταιρεία. Ωστόσο, τα πλοία έφτασαν στην Αλβανία αφού η κρίση είχε λήξει και οι τιμές είχαν σταθεροποιηθεί.

Η λειτουργία των πλοίων στον κόλπο της Αυλώνας αναμένεται να προκαλέσει περιβαλλοντικά προβλήματα και, επιπλέον, το κόστος παραγωγής ενέργειας μέσω αυτών ανέρχεται στα 284 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η τρέχουσα τιμή στην αγορά είναι μόλις 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Παρά τα εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν, τα πλοία παραμένουν ανενεργά.

Η σύμβαση προβλέπει ενοίκιο 46,5 εκατομμυρίων δολαρίων για δύο χρόνια και επιπλέον 22,5 εκατομμύρια για τη λειτουργία τους, με συνολικά έξοδα που προκαλούν οικονομική αναστάτωση. Αξιοσημείωτο είναι ότι η εταιρεία που κέρδισε τον διαγωνισμό φαίνεται να συνδέεται με μια offshore εταιρεία από το Ντέλαγουερ, χωρίς διαφάνεια για τους ιδιοκτήτες της.

Ακόμα και αν τα πλοία δεν είχαν συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης, οι πληρωμές για τη μίσθωση ξεκίνησαν μετά την επιτυχημένη δοκιμή τους τον Αύγουστο του 2024. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο πότε και αν θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία, δεδομένου ότι οι καιρικές συνθήκες και τα ενεργειακά αποθέματα είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα.

...

Πλωτά θερμοηλεκτρικά στον Αυλώνα: Η ρύπανση και η σπατάλη εκατομμυρίων

Από την άφιξη των δύο πλωτών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής Tigri 1 και Tigri 3 στον κόλπο του Αυλώνα πριν από περίπου δύο χρόνια, το αλβανικό κράτος έχει ξεκινήσει αρκετές διαδικασίες προμηθειών α...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου