Ράμα στη ΓΣ του ΟΗΕ: Το «Βατικανό» των Μπεκτασήδων στα Τίρανα προωθεί την ειρήνη και τον θρησκευτικό διάλογο

Ράμα στη ΓΣ του ΟΗΕ: Το «Βατικανό» των Μπεκτασήδων στα Τίρανα προωθεί την ειρήνη και τον θρησκευτικό διάλογο

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, μίλησε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια της Συνόδου για το Μέλλον, τονίζοντας τη σημασία της ειρήνης και της ανοχής. Υπογράμμισε ότι η Αλβανία είναι παράδειγμα συνύπαρξης και ανεκτικότητας, σε μια εποχή παγκόσμιων κρίσεων και αναταραχών.

Ένα από τα κύρια σημεία της ομιλίας του ήταν η ανάδειξη της έδρας του τάγματος των Μπεκτασήδων στην Αλβανία, και η μετατροπή της σε μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη θρησκευτική οντότητα στην Τίρανα. Ο Ράμα σημείωσε ότι η αλβανική κυβέρνηση στηρίζει αυτήν την πρωτοβουλία, η οποία στοχεύει να καταστήσει το τάγμα των Μπεκτασήδων ένα διεθνές κέντρο ανεκτικότητας και θρησκευτικής συνύπαρξης.

Ο Ράμα τόνισε επίσης την ανάγκη για παγκόσμια συνεργασία, παραδεχόμενος ότι οι ενέργειες της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ, δεν έχουν ανταποκριθεί πλήρως στις προσδοκίες των λαών. Ο κόσμος αντιμετωπίζει αυξανόμενες κρίσεις, και η ανάγκη για πολυμερείς δράσεις είναι πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς οι προκλήσεις είναι συνδεδεμένες παγκοσμίως.

Όσον αφορά το νέο εγχείρημα του τάγματος των Μπεκτασήδων, ο Ράμα εξήγησε ότι η ανακήρυξή του ως κυρίαρχης οντότητας θα δώσει στο τάγμα την αυτονομία να διαχειρίζεται τα θρησκευτικά και διοικητικά του θέματα, κάτι που θα ενισχύσει τον ρόλο του ως κέντρου θρησκευτικού διαλόγου και προώθησης της ειρήνης.

«Σήμερα, καθώς ο κόσμος παρακολουθεί αυτή τη σύνοδο, μπορούμε ειλικρινά να πούμε ότι οι λαοί του κόσμου πιστεύουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Προσωπικά, έχω αμφιβολίες για αυτό. Πρέπει να σταθούμε ενώπιον του ΟΗΕ και να αναγνωρίσουμε με θάρρος ότι οι πράξεις μας συχνά απέχουν πολύ από τις προσδοκίες των λαών που υπηρετούμε. Ο ΟΗΕ δεν έχει ανταποκριθεί στις ελπίδες που είχαμε, και οι φόβοι για το μέλλον αυξάνονται παντού, καθώς η μία κρίση διαδέχεται την άλλη. Μέσα σε αυτή την αναταραχή, έχουμε χάσει ευκαιρίες.

Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη που έχει σπάσει. Πώς μπορούμε να δείξουμε ότι η συλλογική μας ισχύς μπορεί πραγματικά να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, και δεν είναι απλώς μεγαλύτερη από τις καταστροφικές ενέργειες μεμονωμένων κρατών, αλλά η μοναδική μας διέξοδος; Πώς μπορούμε να εμπνεύσουμε αντί να απογοητεύσουμε τους απλούς ανθρώπους που υποφέρουν από τις ενέργειες των κυβερνήσεών μας; Ο κόσμος έχει αλλάξει δραματικά.

Τα Ηνωμένα Έθνη ιδρύθηκαν πριν από οκτώ δεκαετίες και παραμένουν αναντικατάστατος θεσμός. Είμαστε στο χείλος ενός τεράστιου κινδύνου, και κανείς δεν είναι ασφαλής, ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης. Οι προκλήσεις μας είναι άμεσα συνδεδεμένες. Αν δεν δράσουμε πολυμερώς, θα αποτύχουμε. Η πολυμερής δράση είναι απαραίτητη. Οι προκλήσεις είναι ακραίες και απαιτούν αντιμετώπιση.

Η Αλβανία στηρίζει το "Σύμφωνο για το Μέλλον". Οι μεμονωμένες δεσμεύσεις δεν είναι αρκετές. Οι καλές προθέσεις πρέπει να μετατραπούν σε κοινές πράξεις.

Η Αλβανία, παρόλο που είναι μικρή χώρα, έχει δώσει καλό παράδειγμα. Προστάτεψε τον κοινό μας ανθρωπισμό, έχοντας περισσότερους Εβραίους μετά τον πόλεμο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, χάρη στις μουσουλμανικές και χριστιανικές οικογένειες που τους προστάτευσαν από τους ναζί. Προστατέψαμε χιλιάδες Αφγανούς και δώσαμε στον κόσμο τη νεότερη αγία, τη Μητέρα Τερέζα, που μας δίδαξε το πνεύμα του να κάνουμε μικρά πράγματα με μεγάλη αγάπη. Αυτός είναι ο κανόνας που ακολουθούμε και προσπαθούμε να εφαρμόσουμε για να μετατρέψουμε το κέντρο του Τάγματος των Μπεκτασήδων σε κέντρο στην καρδιά των Τιράνων, ως κέντρο ανεκτικότητας και συνύπαρξης

Η ηγεσία του τάγματος υποδέχθηκε αυτήν την πρωτοβουλία θετικά, εξηγώντας ότι το νέος αυτό θρησκευτικό "κράτος" δεν επιδιώκει πολιτική ισχύ ή αυτονομία, αλλά μόνο την ελευθερία να συνεχίσει τις πνευματικές και θρησκευτικές παραδόσεις του. Η διοίκηση του νέου αυτού θρησκευτικού κέντρου θα περιοριστεί στο κλήρο και τα άτομα που εμπλέκονται στη διοίκηση του τάγματος, με στόχο την προώθηση της θρησκευτικής ειρήνης και του διαλόγου σε παγκόσμιο επίπεδο.

...

Ράμα: Η Αλβανία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα «Βατικανό» μέσα στα Τίρανα

Η εφημερίδα New York Times δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικά με τη δυνατότητα δημιουργίας ενός κρατιδίου στην Αλβανία, παρόμοιου με το Βατικανό. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Έντι Ράμα, εξετάζει το ενδεχόμεν...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου