Ανακαλύφθηκε άγαλμα από πόλη που ίδρυσε ο Φίλιππος Β'

Ανακαλύφθηκε άγαλμα από πόλη που ίδρυσε ο Φίλιππος Β'

Μια ομάδα αρχαιολόγων υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Ludmil Vagalinski ανακάλυψε ένα δεύτερο μεγάλο άγαλμα σε υπόνομο της αρχαίας πόλης Ηράκλειας Σιντικής, η οποία ιδρύθηκε από τον Φίλιππο Β', πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Νωρίτερα, τον Ιούλιο του 2024, στην ίδια περιοχή είχε βρεθεί ένα άθικτο άγαλμα που θεωρείται ότι αναπαριστούσε τον θεό Ερμή. Το νέο εύρημα εντοπίστηκε στο ανατολικό τμήμα του υπονόμου, πολύ κοντά στο σημείο της προηγούμενης ανακάλυψης. Και αυτό το γλυπτό είναι μαρμάρινο και μεγάλο, όμως βρέθηκε με την όψη προς τα κάτω, σε αντίθεση με το άγαλμα του Ερμή, το οποίο βρέθηκε πλάγια.

Η Ηράκλεια Σιντική ιδρύθηκε μεταξύ 356 και 339 π.Χ. από τον Φίλιππο Β’ της Μακεδονίας, και βρίσκεται στη σημερινή νοτιοδυτική Βουλγαρία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το άγαλμα του Ερμή προέρχεται πιθανότατα από παγανιστική θρησκεία, η οποία καταργήθηκε με την επικράτηση του χριστιανισμού. Αντί να το καταστρέψουν, οι ιδιοκτήτες του φαίνεται ότι προτίμησαν να το θάψουν.

Παράλληλα, αρχαιολόγοι σε άλλες ανασκαφές ανακάλυψαν μυστηριώδεις πέτρινες κατασκευές και ρωμαϊκά άρματα, καθώς και σημαντικούς θησαυρούς αρχαίων νομισμάτων, που ανακαλύφθηκαν τυχαία από έναν χειριστή ανιχνευτή μετάλλων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου