Αλβανία: 1 στις 4 αιτήσεις για δάνεια απορρίπτεται

Αλβανία: 1 στις 4 αιτήσεις για δάνεια απορρίπτεται

Η υψηλή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, σε μια αγορά ακινήτων που συνεχώς ακριβαίνει, έχει επηρεάσει αυτή την τάση στην Αλβανία.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους οι τράπεζες απέρριψαν το 25% των αιτήσεων για δάνεια, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.

Η αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωής, τα απρόσμενα έξοδα, η ανάγκη για επενδύσεις και η αγορά κατοικιών οδήγησαν σε έναν «καταιγισμό» αιτήσεων για δάνεια, τόσο από ιδιώτες όσο και από επιχειρήσεις.

Συνολικά, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους κατατέθηκαν 72.418 αιτήσεις για δάνεια στις τράπεζες, από τις οποίες το 91% (65.729 αιτήσεις) προήλθαν από πολίτες, ενώ οι υπόλοιπες από επιχειρήσεις.

Παρά τη μεγάλη ζήτηση για δάνεια, οι τράπεζες επέδειξαν αυστηρότητα, ιδιαίτερα απέναντι στους πολίτες, απορρίπτοντας περίπου το 1/4 των αιτήσεων τους.

Η ζήτηση για δάνεια από τους πολίτες, κυρίως για καταναλωτικές ανάγκες και αγορά ακινήτων, αντιμετώπισε αυστηρότερους όρους δανεισμού, ιδιαίτερα από τις τράπεζες με ξένα κεφάλαια, όπως αναφέρει η Τράπεζα της Αλβανίας.

Συγκεκριμένα, το 25% ή 18.104 αιτήσεις δανείων, σχεδόν όλες από ιδιώτες, απορρίφθηκαν λόγω των αυστηρών όρων δανεισμού, που οφείλονται κυρίως στην ανησυχία για τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων και την άνοδο των τιμών των κατοικιών.

Οι αυξημένες τιμές των ακινήτων θεωρούνται παράγοντας κινδύνου για την εξόφληση των δανείων, καθώς η ζήτηση για δανεισμό είναι ιδιαίτερα υψηλή, και οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται.

Περίπου το 38% των δανείων που χορηγήθηκαν από τις τράπεζες από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο αφορούσαν ακίνητα, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των δανείων σε αυτό τον τομέα στα 180 δισ. λεκ στο τέλος του εξαμήνου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου