Αλβανία: Σχεδόν το 45% των πανεπιστημίων είναι άδεια

Αλβανία: Σχεδόν το 45% των πανεπιστημίων είναι άδεια

Στην έναρξη του ακαδημαϊκού έτους στην Αλβανία, σχεδόν το 45% των αιθουσών θα παραμείνουν άδειες. Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, μέχρι την περασμένη Παρασκευή, από τις 19.212 θέσεις που είχαν εγκριθεί στα δημόσια πανεπιστήμια, 8.775 θέσεις παρέμεναν κενές. Στον ιστότοπο εφαρμογών των πανεπιστημίων, όπου οι υποψήφιοι βλέπουν τα κριτήρια και τα προγράμματα σπουδών, χιλιάδες θέσεις δεν είχαν καλυφθεί έως το τέλος της δεύτερης φάσης εγγραφών, με μόλις 10.437 φοιτητές να έχουν καταχωρηθεί.

Από την πλευρά της, η Υπουργός Παιδείας εξέφρασε μια πιο αισιόδοξη εικόνα, ανακοινώνοντας ότι πάνω από 20.000 φοιτητές ξεκινούν τις σπουδές τους φέτος.

Ορισμένα προγράμματα σπουδών φαίνεται να βρίσκονται στα πρόθυρα κατάργησης, όπως η Περιβαλλοντική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Τιράνων, που έχει μόλις 2 εγγεγραμμένους φοιτητές, ενώ η Φυσική έχει 5 και η Χημεία 8. Αυτή η κατάσταση προκαλεί ανησυχία, ειδικά στις σχολές που σχετίζονται με τη διδασκαλία, όπως η φυσική, τα μαθηματικά και τα φιλολογικά μαθήματα, που είναι απαραίτητα, αλλά παρουσιάζουν σοβαρή έλλειψη ενδιαφέροντος. Αν δεν συμπληρωθούν τουλάχιστον 10 φοιτητές σε ορισμένα τμήματα για δύο συνεχόμενα χρόνια, κινδυνεύουν με κλείσιμο.

Αντίθετα, οι σχολές που σχετίζονται με την πληροφορική και την αρχιτεκτονική, όπως η Οικονομική Πληροφορική και οι πολυτεχνικές επιστήμες, παραμένουν ιδιαίτερα δημοφιλείς, με πολύ λίγες θέσεις να είναι ακόμη διαθέσιμες.

Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, από τους 638 φοιτητές που εγγράφηκαν, οι δημοφιλέστερες επιλογές είναι η διαχείριση αγροτουρισμού και αγροτικών επιχειρήσεων, ενώ σε τομείς όπως η γεωτεχνία και η ασφάλεια κτηνοτροφικών προϊόντων, οι εγγραφές ήταν εξαιρετικά χαμηλές, με μόλις 1 ή 2 φοιτητές.

Το Πανεπιστήμιο Ιατρικής παραμένει κορυφαία επιλογή, καθώς οι περισσότερες θέσεις έχουν ήδη καλυφθεί, με ελάχιστες ακόμη διαθέσιμες μόνο σε συγκεκριμένα τμήματα.

Τα περιφερειακά πανεπιστήμια, ωστόσο, καταγράφουν σημαντική πτώση στον αριθμό των φοιτητών. Τα πανεπιστήμια σε Γιρόκαστρα και Κορυτσά εμφανίζουν τον χαμηλότερο αριθμό εγγραφών. Για παράδειγμα, στο Πανεπιστήμιο Γιροκάστρας, από τις 599 διαθέσιμες θέσεις, μόλις 195 φοιτητές έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής. Αντίστοιχα, στο Πανεπιστήμιο Κορυτσάς έχουν εγγραφεί 357 φοιτητές.

Η μειωμένη ζήτηση για τμήματα διδασκαλίας είναι εμφανής σε πολλές περιοχές, με ορισμένα προγράμματα να μην καλύπτουν καν τις θέσεις τους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου