Κοντά στη Σίφνο βρέθηκε το ναυάγιο του βρετανικού υπερωκεάνιου «Arcadian»

Κοντά στη Σίφνο βρέθηκε το ναυάγιο του βρετανικού υπερωκεάνιου «Arcadian»

Το ναυάγιο του βρετανικού υπερωκεάνιου Arcadian, το οποίο βυθίστηκε από γερμανικό υποβρύχιο το 1917, ανακαλύφθηκε κοντά στη Σίφνο, Ελλάδα. Στις 15 Απριλίου 1917, το Arcadian ταξίδευε από τη Θεσσαλονίκη προς την Αλεξάνδρεια, μεταφέροντας 1.335 στρατιώτες και πλήρωμα, συνοδευόμενο από αντιτορπιλικό του Ιαπωνικού Ναυτικού. Όταν βρισκόταν νότια της Σίφνου, το πλοίο χτυπήθηκε από τορπίλη του υποβρυχίου SM UC-74 και βυθίστηκε μέσα σε έξι λεπτά, προκαλώντας τον θάνατο 279 ατόμων.

Η ανακάλυψη του ναυαγίου έγινε 107 χρόνια αργότερα από την ερευνητική ομάδα του Κώστα Θοκταρίδη, σε βάθος 163 μέτρων στο Αιγαίο Πέλαγος. Σύμφωνα με τον Θοκταρίδη, η ποιότητα των μετάλλων που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του πλοίου συνέβαλε στη διατήρηση του ναυαγίου σε τόσο καλή κατάσταση. Επίσης, εξήγησε πως η πλώρη του πλοίου προσγειώθηκε αρχικά στον βυθό, βοηθώντας στην ευθυγράμμιση του κύτους.

Το Arcadian κατασκευάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1899 και αρχικά ονομάστηκε Ortona. Το 1906 μετονομάστηκε σε Arcadian όταν αγοράστηκε από την Royal Mail Steam Packet Company. Το πλοίο ναυλώθηκε από το Βασιλικό Ναυτικό το 1915 και χρησιμοποιήθηκε για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ένα αξιοσημείωτο γεγονός αφορά τον Thomas Threlfall, μέλος του πληρώματος του Arcadian, ο οποίος επέζησε τόσο από τη βύθιση του Arcadian όσο και από τη βύθιση του Τιτανικού το 1912. Σύμφωνα με τον Threlfall, η εμπειρία με τον Τιτανικό ήταν χειρότερη λόγω των ψυχρών νερών, σε αντίθεση με τις ήρεμες θάλασσες και τον ζεστό καιρό που αντιμετώπισε κατά τη βύθιση του Arcadian.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου