Η Αλβανία στρέφεται στην Ινδία για εύρεση εργατικού δυναμικού

Η Αλβανία στρέφεται στην Ινδία για εύρεση εργατικού δυναμικού

Οι επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας στην Αλβανία στρέφονται και πάλι προς το εξωτερικό για την εύρεση εργατικού δυναμικού. Η μετανάστευση και η γήρανση του πληθυσμού συνεχίζουν να αυξάνουν το χάσμα στην εύρεση εργαζομένων. Αρχικά, δοκιμάστηκε η πρόσληψη εργαζομένων κυρίως από το Μπανγκλαντές, αλλά αυτή η προσπάθεια απέτυχε, καθώς οι εργαζόμενοι θεωρούσαν την Αλβανία ως ενδιάμεσο σταθμό για να περάσουν στην Ευρώπη. Τώρα, η Ινδία θεωρείται μια νέα πηγή για την εύρεση εργαζομένων.

Οι μεγάλες και μεσαίες φάρμες αντιμετωπίζουν επίσης δυσκολίες στην εύρεση εργαζομένων. Παρά την προσφορά μισθών μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα, οι υπεύθυνοι στις φάρμες αναζητούν πλέον εργαζόμενους από την Ινδία. Ο Klajdi Myzaferi, ιδιοκτήτης μιας φάρμας με 150 αγελάδες στον Αυλώνα, απασχολεί από τον Νοέμβριο του 2023 δύο Ινδούς εργαζόμενους, τους οποίους πληρώνει 500 δολάρια το μήνα, συμπεριλαμβανομένης της στέγασης και της διατροφής, και δίνει επιπλέον μπόνους για επιπλέον εργασία.

"Είμαι ικανοποιημένος από την απόδοση της εργασίας τους, ιδίως με τη σταθερότητα, κάτι που δεν βρίσκουμε στους τοπικούς εργαζόμενους. Επίσης, έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στις αυτοματοποιημένες διαδικασίες της φάρμας," ανέφερε ο Myzaferi, ο οποίος αναμένεται να αυξήσει το προσωπικό του με ακόμη 2 ή 3 Ινδούς εργαζόμενους σύντομα.

Ο ίδιος σημειώνει ότι δεν υπάρχει συνέχεια στο τοπικό εργατικό δυναμικό, καθώς οι νέοι δεν θέλουν να εργαστούν στην κτηνοτροφία και μεταναστεύουν. Οι διαθέσιμοι εργαζόμενοι είναι συνήθως άνω των 55 ετών και δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της κτηνοτροφίας. Οι μισθοί για τους τοπικούς εργαζόμενους σε έναν στάβλο κυμαίνονται από 700 έως 1.500 ευρώ το μήνα, ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι μισθοί για τους εργαζόμενους στον τομέα των μεταφορών φτάνουν τα 2.000 ευρώ το μήνα.

Δύο Ινδοί εργαζόμενοι αναμένεται να απασχοληθούν και σε άλλη φάρμα με 60 αγελάδες στην περιοχή του Φιέρι. Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ του διευθυντή της φάρμας και της εταιρείας πρόσληψης, ο μισθός για τους ξένους εργαζόμενους θα είναι 600 ευρώ το μήνα.

Ωστόσο, ο ειδικός στη γεωργία και την κτηνοτροφία, Ervin Resuli, δεν θεωρεί τη λύση της απασχόλησης ξένων εργαζομένων βιώσιμη, όχι μόνο λόγω της απόδοσης και της σταθερότητάς τους, αλλά και λόγω της κρίσης στον τομέα της κτηνοτροφίας. Η αδυναμία εύρεσης εργαζομένων, σύμφωνα με τον Resuli, θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του αριθμού των φαρμών και του ζωικού κεφαλαίου. Ο ίδιος τονίζει την ανάγκη αύξησης των κρατικών επιδοτήσεων για την κτηνοτροφία, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα σε σχέση με την υπόλοιπη περιοχή.

Η διαφορά στις επιδοτήσεις είναι σημαντική σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες. Για παράδειγμα, στο Κόσοβο, η επιδότηση για τα κατσίκια είναι 30 ευρώ ανά κεφαλή, ενώ στην Αλβανία είναι 1.200 λεκ ή 12 ευρώ ανά κεφαλή για κοπάδια από 100 έως 300 κατσίκια.

Τα τελευταία στοιχεία της INSTAT δείχνουν ότι κατά το 2023 ο αριθμός των ζώων σημείωσε μείωση πάνω από 11% σε κάθε κατηγορία, όπως βοοειδή, κατσίκια και πρόβατα. Συγκεκριμένα, το 2023 η χώρα είχε 263 χιλιάδες βοοειδή, με ετήσια μείωση 11,5%. Ο αριθμός των αιγοπροβάτων μειώθηκε κατά 11,7%, ενώ ο αριθμός των χοίρων μειώθηκε κατά 16%. Μόνο τα πουλερικά και οι κυψέλες σημείωσαν αύξηση κατά 2,6% και 8,2% αντίστοιχα.

Η ανεύρεση εργατικού δυναμικού από το εξωτερικό αποτελεί πλέον αναγκαιότητα για πολλούς τομείς στην Αλβανία, καθώς οι τοπικές δυνάμεις εργασίας συνεχίζουν να μειώνονται. Με την αναζήτηση εργαζομένων από την Ινδία και άλλες χώρες, οι επιχειρήσεις ελπίζουν να καλύψουν τα κενά και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη λύση απαιτεί την ενίσχυση των τοπικών εργατικών δυνάμεων και την εφαρμογή πολιτικών που θα καταστήσουν την εργασία στη γεωργία και την κτηνοτροφία πιο ελκυστική για τους νέους.

...

Στα 1000€ εκτοξεύονται οι μισθοί εποχιακού προσωπικού στην Αλβανία λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού

Η τουριστική σεζόν στην Αλβανία φέρνει μαζί της όχι μόνο πλήθος επισκεπτών, αλλά και μια ολοένα αυξανόμενη πρόκληση: την έλλειψη εργατικού δυναμικού. Φαινόμενο ιδιαίτερα οξυμένο σε τουριστικά θέρετρα ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου