Ανακαλύφθηκε δεύτερο αρχαίο ναυάγιο στα Αντικύθηρα

Ανακαλύφθηκε δεύτερο αρχαίο ναυάγιο στα Αντικύθηρα

Δύτες ανακάλυψαν ένα δεύτερο αρχαίο ναυάγιο κοντά στο νησί των Αντικυθήρων, στην περιοχή όπου βρέθηκε το διάσημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων που μετέφερε τον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, το νέο εύρημα εντοπίστηκε περίπου 200 μέτρα μακριά από το αρχικό ναυάγιο. Τα υπολείμματα ενός ξύλινου πλοίου βρέθηκαν κάτω από το σπασμένο φορτίο που μετέφερε.

Τα ευρήματα αυτά τεκμηριώθηκαν και ανασύρθηκαν για περαιτέρω ανάλυση, με στόχο την πληρέστερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ του αρχικού ναυαγίου και του νέου ευρήματος. Το Υπουργείο Πολιτισμού ανέφερε επίσης ότι βρέθηκαν δύο ανθρώπινα δόντια ενσωματωμένα σε μια συμπαγή μάζα με ίχνη χαλκού κατά τη διάρκεια της υποβρύχιας ανασκαφής της περιόδου 23 Μαΐου-15 Ιουνίου στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, που χρονολογείται γύρω στο 60 π.Χ.

Κατά τη διάρκεια της φετινής θαλάσσιας ανασκαφής, βρέθηκε επίσης ένα μαρμάρινο κεφάλι ανδρός με γενειάδα, μεγαλύτερο από φυσικό μέγεθος, το οποίο αναγνωρίζεται ως τύπος Φαρνέζε του Ηρακλή και ενδέχεται να ταιριάζει με τον ακέφαλο άγαλμα Νο. 5742 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που βρέθηκε από σφουγγαράδες το 1900.

Τα ευρήματα ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ενός πενταετούς προγράμματος ανασκαφών (2021-2025) στο γνωστό ναυάγιο που έχει αποδώσει, μεταξύ άλλων, τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων - ένα αρχαίο σύστημα υπολογισμού - και αρκετά χάλκινα και μαρμάρινα αγάλματα, συμπεριλαμβανομένου του Νεαρού των Αντικυθήρων, ενός εμβληματικού εκθέματος του Εθνικού Μουσείου.

Τα φετινά ευρήματα ανακαλύφθηκαν αφού ανασύρθηκαν τεράστιοι βράχοι βάρους πολλών τόνων από τη θάλασσα, αποκαλύπτοντας μέρη του ναυαγίου που δεν ήταν ορατά μέχρι σήμερα. Άλλα ευρήματα περιλαμβάνουν αντικείμενα από τον εξοπλισμό του πλοίου, όπως χάλκινα και σιδερένια καρφιά, καθώς και άμορφες μεταλλικές συσσωρεύσεις καλυμμένες με κρούστα από παγωμένο νερό. Όλα τα ευρήματα έχουν μεταφερθεί στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων για συντήρηση.

Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια ενός νέου συστήματος αφαίρεσης βράχων από την ομάδα Hublot Xplorations, της ελβετικής εταιρείας ρολογιών, και από τη Σχολή Αρχαιολογίας της Ελβετίας υπό την επίβλεψη Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων, σε συνεργασία με αρκετές Εφορείες και αρχαιολόγους (συμπεριλαμβανομένων των ενάλιων αρχαιολόγων), πανεπιστημιακούς καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό (ιδιαίτερα από την Ελβετία και την Ιταλία), και δύτες του Λιμενικού Σώματος, μεταξύ άλλων.

Την περασμένη εβδομάδα, αστρονόμοι από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης έριξαν νέο φως στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, τον πρώτο υπολογιστικό μηχανισμό του κόσμου. Χρησιμοποίησαν τεχνικές στατιστικής μοντελοποίησης που αναπτύχθηκαν για την ανάλυση των βαρυτικών κυμάτων για να προσδιορίσουν τον πιθανό αριθμό οπών σε έναν από τους σπασμένους δακτυλίους του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Τα αποτελέσματα της ομάδας της Γλασκώβης παρέχουν νέα στοιχεία ότι ένα από τα εξαρτήματα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση του ελληνικού σεληνιακού έτους. Προσφέρουν επίσης νέα εικόνα για την αξιοσημείωτη δεξιοτεχνία των αρχαίων Ελλήνων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου