Λείψανα δύο θυμάτων του Βεζούβιου βρέθηκαν στην Πομπηία

Λείψανα δύο θυμάτων του Βεζούβιου βρέθηκαν στην Πομπηία

Πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές στην Πομπηία αποκάλυψαν τα σκελετικά υπολείμματα δύο ατόμων που έχασαν τη ζωή τους κατά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Πρόκειται για έναν άνδρα και μια γυναίκα, τα οστά των οποίων βρέθηκαν σε ένα μικρό δωμάτιο ενός σπιτιού. Το δωμάτιο είχε διαστάσεις περίπου 2,8 x 3,5 μέτρα. Ο σκελετός της γυναίκας βρέθηκε σε ένα κρεβάτι, συνοδευόμενος από μια συλλογή χρυσών, ασημένιων και χάλκινων νομισμάτων, καθώς και κοσμημάτων. Ανάμεσα στα κοσμήματα ήταν και χρυσά σκουλαρίκια με μαργαριτάρια, ενώ κοντά της βρέθηκε ένα κλειδί, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να προσπαθούσε να σώσει τα τιμαλφή της.

Τα οστά του άνδρα βρέθηκαν σε μια άλλη γωνιά του δωματίου, κοντά σε αυτό που φαίνεται να ήταν μια έξοδος. Υπολογίζεται ότι ήταν μεταξύ 15 και 20 ετών και φαίνεται ότι καταπλακώθηκε από έναν τοίχο που κατέρρευσε, παγιδεύοντάς τον σε έναν στενό χώρο.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι το ζευγάρι αναζήτησε καταφύγιο σε αυτό το δωμάτιο, πιθανώς υπνοδωμάτιο, καθώς η ηφαιστειακή τέφρα και τα συντρίμμια συνέχισαν να πέφτουν. Παρά την προστασία που τους προσέφερε το δωμάτιο, το ζεστό αέριο και η λάβα που πλημμύρισαν την πόλη δεν τους άφησαν καμία διαφυγή.

Ο διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας, Gabriel Zuchtriegel, δήλωσε ότι ακόμα και μετά από δύο χιλιετίες, οι ιστορίες αυτών των ανθρώπων συνεχίζουν να συγκινούν και να μας θυμίζουν τον ανθρώπινο πόνο εκείνης της καταστροφής.

Η ανακάλυψη αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο έργο προστασίας και συντήρησης των αρχαιολογικών ευρημάτων στην Πομπηία, η οποία παραμένει σημαντικός τουριστικός προορισμός στην Ιταλία. Χάρη σε εξειδικευμένες τεχνικές, οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν γύψινα εκμαγεία για να αναδημιουργήσουν τη διάταξη του δωματίου, βοηθώντας στην κατανόηση της ζωής πριν από την καταστροφή.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου