Η αλβανική κυβέρνηση ανοίγει διαγωνισμούς χωρίς κονδύλια - 370 εκατ. ευρώ από προηγούμενες επενδύσεις που θα πληρωθούν μετά το 2024

Η αλβανική κυβέρνηση ανοίγει διαγωνισμούς χωρίς κονδύλια - 370 εκατ. ευρώ από προηγούμενες επενδύσεις που θα πληρωθούν μετά το 2024

Σε σκοτεινή δραστηριότητα που αυξάνει τις πιθανότητες κατάχρησης αλβανικών φόρων, την απώλεια της αποτελεσματικότητάς τους και την αύξηση του φόρτου των προκαταβολικών δημοσιονομικών υποχρεώσεων μετατρέπεται η ανάπτυξη διαγωνισμών δημοσίων επενδύσεων χωρίς προηγούμενη έγκριση του υπουργείου Οικονομικών.

Έλεγχος του Υψηλού Κρατικού Ελέγχου, KLSH, στο Υπουργείο Οικονομικών της Αλβανίας, ο οποίος αποτέλεσε τη βάση των διαδικασιών σχεδιασμού, υλοποίησης και παρακολούθησης του κρατικού προϋπολογισμού, διαπίστωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 38 δισ. λεκ (370 εκατ. ευρώ) υποχρεώσεις σε επενδυτικές συμβάσεις που πρέπει να πληρωθούν μετά το έτος 2024. Για ορισμένα έργα οι εργασίες έχουν τελειώσει, αλλά η χρηματοδότηση φαίνεται να γίνει μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας.

Για παράδειγμα, ο δρόμος Kardhiq-Delvin, συνολικού κόστους 14,2 δισεκατομμυρίων λεκ, θα ολοκληρωθεί πλήρως το επόμενο έτος, αλλά 3,1 δισεκατομμύρια λεκ, ή το 22 τοις εκατό του κόστους, θα χορηγηθούν μετά το 2024.

Το έργο «Νέος δακτύλιος των Τιράνων», που έχει ημερομηνία ολοκλήρωσης το 2024, έχει συνολικό κόστος 35,6 δισεκατομμύρια λεκ, αλλά 14 δισεκατομμύρια λεκ ή περίπου το 40% της συνολικής αξίας θα πληρωθούν μετά το 2024, σύμφωνα με τους πίνακες που αναφέρει ο Ανώτατος Έλεγχος. Συνολικά θα είναι περίπου 370 εκατ. από επενδυτικά έργα που θα πληρωθούν μετά το 2024.

Οι επιθεωρητές έχουν αποδείξει ότι οι δημόσιοι φορείς ξεκινούν διαδικασίες προμηθειών χωρίς προηγουμένως να έχουν λάβει έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας. Αναλαμβάνουν δημοσιονομικές δεσμεύσεις χωρίς να έχουν διαθέσιμα κεφάλαια. Στη συνέχεια η έγκριση των κονδυλίων του προϋπολογισμού γίνεται μόνο με σκοπό τη σύναψη της σύμβασης (20% της αξίας) και στη συνέχεια μειώνονται.

Η έκθεση του KLSH αναφέρει στο κοινό ότι εντόπισε παραβιάσεις σε όλες τις πτυχές του προϋπολογισμού και αδύναμο σχεδιασμό των δημοσίων επενδύσεων από κεντρικούς και τοπικούς φορείς και επίσημη παρακολούθηση από τα διοικητικά όργανα του Υπουργείου Οικονομικών και Οικονομίας για την παροχή ασφάλειας στην αποτελεσματική και διαφανή διαχείριση των δημοσίων κονδυλίων.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ενέργειες αυτές δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών με αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης για μεγέθυνση του δημόσιου χρέους ως αποτέλεσμα της μη τήρησης των ορίων που εγκρίθηκαν για δαπάνες στο τρέχον οικονομικό έτος και των ορίων που εγκρίθηκαν για μελλοντικά δημοσιονομικά έτη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου