Client Earth: Η Αλβανία δεν εφαρμόζει την περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ

Client Earth: Η Αλβανία δεν εφαρμόζει την περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ

Μια πρόσφατη έκθεση από την περιβαλλοντική οργάνωση Client Earth κατέδειξε ανησυχητικά κενά στην εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για το περιβάλλον και την προστασία των ποταμών στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, με την Αλβανία να συγκαταλέγεται σε αυτές που υστερούν.

Η έκθεση, η οποία αποτελεί νομική ανάλυση της υιοθέτησης των περιβαλλοντικών προτύπων της ΕΕ στις έξι χώρες της περιοχής, φέρνει στο φως αδυναμίες σε διάφορα επίπεδα.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που εντοπίζονται είναι η "αδύναμη επιρροή" που ασκεί η Περιβαλλοντική Οδηγία της ΕΕ στην αλβανική νομοθεσία για τις Μελέτες Περιβαλλοντικού Αντίκτυπου (ΜΠΕΑ). Η έκθεση επισημαίνει ότι η αλβανική νομοθεσία δεν συμμορφώνεται πλήρως με την απαίτηση για 30ήμερες δημόσιες διαβουλεύσεις για τις εκθέσεις ΜΠΑ, ούτε με τις απαιτήσεις για "ενημέρωση" της έκθεσης ΜΠΕ και του αιτιολογημένου συμπεράσματος της ΜΠΕ.

Επιπλέον, η έκθεση ασκεί κριτική στην ποιότητα των ΜΠΑ που διενεργούνται στην Αλβανία, χαρακτηρίζοντάς τες συχνά ανεπαρκείς. Αυτό οδηγεί στην έγκριση περιβαλλοντικών έργων χωρίς πλήρη κατανόηση των επιπτώσεών τους στο περιβάλλον.

Η έκθεση θέτει επίσης στο προσκήνιο την πρώτη περιβαλλοντική αγωγή που ασκήθηκε από ακτιβιστές στην Αλβανία, με στόχο την προστασία των ποταμών και την προώθηση της κοινωνικής και νομικής δικαιοσύνης. Η αγωγή, που αφορούσε το υδροηλεκτρικό έργο Poçemi, υποβλήθηκε από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και κατοίκους της τοπικής κοινότητας, οι οποίοι αμφισβήτησαν την επαρκή ΜΠΕ και την έλλειψη ουσιαστικών δημόσιων διαβουλεύσεων.

Η Maja Pravuljac, νομική εμπειρογνώμονας της Client Earth και συντάκτης της έκθεσης, αποδίδει την αδυναμία εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ στην έλλειψη θεσμικών ικανοτήτων και επιστημονικών δεδομένων στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Η έκθεση υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για αποτελεσματική εφαρμογή των υφιστάμενων νόμων και τονίζει την έλλειψη "πολιτικής βούλησης" για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου