Αποτελέσματα απογραφής Αλβανίας: 2.402.113 ο πληθυσμός της χώρας - Μειωμένος κατά 419.000 από το 2011

Αποτελέσματα απογραφής Αλβανίας: 2.402.113 ο πληθυσμός της χώρας - Μειωμένος κατά 419.000 από το 2011

Το Ινστιτούτο Στατιστικών της Αλβανίας ανακοίνωσε τα δεδομένα της Απογραφής του 2023. Σύμφωνα με τα δεδομένα, η Αλβανία έχει 2.402.113 κατοίκους. Σε σύγκριση με την απογραφή του 2011, η χώρα έχει 419.831 λιγότερους κατοίκους, δηλαδή μείωση πληθυσμού περίπου κατά 17%.

Αυτά είναι τα πρώτα στοιχεία τα οποία ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου της διευθύντριας της Instat στα αλβανικά ΜΜΕ. Τις επόμενες ώρες θα αναρτηθούν τα επίσημα αναλυτικά στοιχεία όπου θα υπάρχουν αποτελέσματα για τον αριθμό των μελών της Εθνικής ελληνικής μειονότητας αλλά και των χριστιανών ορθόδοξων, δυο κατηγορίες που κατά τα στοιχεία της απογραφής του 2011 αποτελούσαν χαμηλό ποσοστό επί του συνολικού πληθυσμού και είχαν προκληθεί αντιδράσεις.

«Αυτή η απογραφή, που ολοκληρώθηκε στην Αλβανία στις 18 Σεπτεμβρίου 2023, έδειξε 2.402.113 κατοίκους, 755.950 οικογένειες, με μέσο μέγεθος 3,2 μέλη ανά οικογένεια, οι οποίες ζουν σε 1.082.529 κανονικές κατοικίες. Σήμερα, έχουμε τη χαρά να παρουσιάσουμε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με αυτή τη διαδικασία, δείχνοντας ταυτόχρονα ότι αυτή η απογραφή πέτυχε τον στόχο της, δικαιολόγησε τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις, τη χρηματοδοτική υποστήριξη και την ανάγκη των χρηστών.

Ωστόσο, δεν θα αρκεστούμε μόνο στα αποτελέσματα που θα μοιραστούμε μαζί σας σήμερα, καθώς η εργασία και η δέσμευσή μας θα συνεχιστούν για την εξασφάλιση λεπτομερών πληροφοριών σε επίπεδο περιφέρειας, δήμου ή μικρότερης γεωγραφικής μονάδας. Θα διεξαχθούν αναλύσεις και θεματικές μελέτες για διάφορους τομείς της ζωής. Αυτές οι αναλύσεις θα αποτελέσουν πηγή πληροφοριών για τους χρήστες, ώστε να οικοδομήσουν ένα καλύτερο, πιο ίσο και βιώσιμο μέλλον για όλη την κοινωνία.

Τα δεδομένα είναι ένα δημόσιο αγαθό και προσφέρονται στους πολιτικούς σχεδιαστές, τους λήπτες αποφάσεων, τους ερευνητές, τις επιχειρήσεις, για χρήση στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, την ανάλυση των δημογραφικών, κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών φαινομένων, τη λήψη σημαντικών αποφάσεων και την εφαρμογή τους στην πράξη προς όφελος της κοινωνίας μας.

Εκ μέρους του INSTAT και της ομάδας της απογραφής, ευχαριστώ τους πολίτες για τη συνεισφορά τους στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, παρέχοντας πληροφορίες για τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους», δήλωσε η Elsa Dhuli, διευθύντρια του Ινστιτούτου Στατιστικών.

Οι Ιρανοί hackers

Νωρίτερα το 2024, η ομάδα Ιρανών hackers που ακούει στο όνομα Homeland Justice και έχει γίνει πονοκέφαλος για τις αλβανικές αρχές, ανακοίνωσε πως κατάφερε να αντλήσει όλα τα στοιχεία της απογραφής από την βάση δεδομένων της Instat. Σε ανακοινώσεις τους άφησαν αιχμές κατά της αλβανικής κυβέρνησης πως καθυστερεί εσκεμμένα την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων καθώς «μαγειρεύει» τα στοιχεία.

Θεωρείται σίγουρο πως η Homeland Justice θα τοποθετηθεί επί του θέματος και υπάρχει και σοβαρό ενδεχόμενο να δημοσιεύσουν και τα αρχικά στοιχεία της απογραφής προτού αυτά επεξεργαστούν από την Instat.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου