Η εμπλοκή του προσωρινά διορισμένου δημάρχου Χιμάρας σε παράνομη απόκτηση γης

Η εμπλοκή του προσωρινά διορισμένου δημάρχου Χιμάρας σε παράνομη απόκτηση γης

Η απόκτηση περίπου 14.000 τ.μ. γης στη Χιμάρα το 2015 από την οικογένεια του νέου δημάρχου της πόλης, Αχιλλέα Μπολάνου, βρίσκεται υπό έρευνα από την Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (SPAK). Η υπόθεση μεταφέρθηκε στην αρμοδιότητα του SPAK από την Εισαγγελία Αυλώνας πριν από ενάμιση μήνα, μετά από διερεύνηση μιας σειράς διαδικασιών που αφορούσαν την παραχώρηση γης σε αγροτικές οικογένειες από τον Δήμο Χιμάρας, οι οποίες φέρονται να είναι καταχρηστικές.

Το 2015, ο Δήμος Χιμάρας ανέλαβε διαδικασίες για την παραχώρηση αγροτικής γης σε οικογένειες που είχαν λάβει λιγότερη γη από ό,τι δικαιούνταν κατά την κατανομή γης το 1992, σύμφωνα με τον νόμο 7501. Μέσα σε αυτές τις διαδικασίες, φέρονται να υπήρξαν αδικαιολόγητα οφέλη για ορισμένες οικογένειες, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας του νυν δημάρχου που λέγεται ότι έλαβε 14.000 τ.μ. γης, ποσότητα που δεν δικαιούνταν.

Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αφού εξετάζονταν τα αιτήματα των οικογενειών που υποστήριζαν ότι έλαβαν λιγότερη γη από ό,τι δικαιούνταν, λαμβάνονταν αποφάσεις για την κάλυψη αυτών των ελλείψεων. Ανάμεσα στους δικαιούχους ήταν και η οικογένεια του Αχιλλέα Μπολάνου, η οποία φέρεται να έλαβε γη που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δεν της ανήκε.

Το 2015, ο Δήμος Χιμάρας διοικούνταν από τον Γιώργο Γκόρο, ο οποίος συνελήφθη τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους με εντολή του SPAK. Ο Γκόρο κατηγορείται ότι, σε συνεργασία με υφισταμένους και υπαλλήλους του Κτηματολογίου, χρησιμοποίησε πλαστά έγγραφα για τη μεταβίβαση σημαντικών εκτάσεων κρατικής γης στη Χιμάρα σε ιδιώτες. Η γη αυτή αποκτήθηκε από μια εταιρεία που ανήκε στον Αρτάν Γκάτσι, σύζυγο της σοσιαλίστριας βουλευτή Όλτα Τζάκα, ο οποίος απέκτησε το καθεστώς του στρατηγικού επενδυτή.

Ο Γκόρο, ο οποίος διεκδικούσε τέταρτη θητεία υπό τη σημαία του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τον Δήμο Χιμάρας τον Μάιο του προηγούμενου έτους, συνέχισε να ασκεί τα καθήκοντά του, παρότι νικητής των εκλογών ανακηρύχθηκε ο Φρέντης Μπελέρης.

Μετά τη σύλληψη του Γκόρου, το Δημοτικό Συμβούλιο της Χιμάρας διόρισε προσωρινά τη Μπλερίνα Μπάλα ως δήμαρχο. Η Μπάλα παραιτήθηκε στις αρχές Ιουνίου και στις 7 Ιουνίου αντικαταστάθηκε από τον Αχιλλέα Μπολάνο, επίσης προσωρινά διορισμένο.

Η έρευνα για την υπόθεση αυτή είναι ενδεικτική των διαρκών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Αλβανία στον τομέα της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς, και η έκβασή της θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την τοπική πολιτική σκηνή.

...

Το SPAK ζητά την κατάσχεση 4 χιλιάδων τ.μ. τα οποία ο Γκόρος είχε δώσει στον διορισμένο δήμαρχο Χιμάρας

Το Ειδικό Σώμα κατά της Διαφθοράς (SPAK) έχει επιβαρύνει τη θέση του πρώην δημάρχου της Χιμάρας, Γιώργου Γκόρου, ο οποίος είναι φυλακισμένος για την παραποίηση εγγράφων και την παράνομη μεταβίβαση γης...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου