Η Αλβανία ανάμεσα στις χώρες με τις υψηλότερες τιμές γαλακτοκομικών στην Ευρώπη

Η Αλβανία ανάμεσα στις χώρες με τις υψηλότερες τιμές γαλακτοκομικών στην Ευρώπη

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Αλβανία κατατάσσεται στην 8η θέση μεταξύ 38 χωρών, με τιμές γάλακτος και υποπροϊόντων 11,7% υψηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ το 2022.

Αυτή η άνοδος φέρνει την Αλβανία πάνω από χώρες όπως η Ελλάδα (138%) και η Κύπρος (124%), ενώ η Ισλανδία (155%) και το Λουξεμβούργο (141,8%) παραμένουν στην κορυφή της λίστας.

Αντίθετα, χώρες όπως η Πολωνία (77,7%), η Βόρεια Μακεδονία (80,9%) και η Γαλλία (91,7%) απολαμβάνουν σημαντικά χαμηλότερες τιμές γαλακτοκομικών. Η Αλβανία μάλιστα, ξεπερνά κατά 40% μονάδες τις τιμές στη Βόρεια Μακεδονία και κατά 30% μονάδες σε σύγκριση με άλλες γειτονικές χώρες.

Αυτή η εξέλιξη φαντάζει παράδοξη λαμβάνοντας υπόψη ότι η γεωργία αποτελεί το 20% του ΑΕΠ της Αλβανίας. Το 2020, οι τιμές γαλακτοκομικών και αυγών βρίσκονταν στο 105% του μέσου όρου της ΕΕ, τρία χρόνια αργότερα όμως, έχουν αυξηθεί κατά 15%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014, οι τιμές γαλακτοκομικών στην Αλβανία ήταν 95% του μέσου όρου της ΕΕ. Η ραγδαία μείωση του αριθμού των ζώων φαίνεται να αποτελεί βασικό παράγοντα για την άνοδο των τιμών.

Τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, όντας βασικά είδη διατροφής με μεγάλη σημασία για την υγεία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αγγίζουν πλέον δυσανάλογα υψηλά επίπεδα στην Αλβανία. Εκτός από την επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού, η εξέλιξη αυτή θέτει σε κίνδυνο την υγιεινή διατροφή του πληθυσμού, καθώς η πρόσβαση σε βασικά τρόφιμα γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου