Κλείνει η Albawings λόγω οικονομικών δυσκολιών και ανταγωνισμού

Κλείνει η Albawings λόγω οικονομικών δυσκολιών και ανταγωνισμού

Η αλβανική αεροπορική εταιρεία Albawings ανέστειλε τις επιχειρήσεις της και απέσυρε τα αεροσκάφη Boeing 737 από την κυκλοφορία, λόγω του έντονου ανταγωνισμού από διεθνείς εταιρείες χαμηλού κόστους, όπως η Wizz Air και η Ryanair, καθώς και των συνεπειών της πανδημίας του Covid-19.

Παρά το γεγονός ότι η Albawings δεν έχει κάνει επίσημη ανακοίνωση για το κλείσιμο των δραστηριοτήτων της, η είδηση επιβεβαιώθηκε από ανεξάρτητες πηγές, ενώ δεν είναι πλέον δυνατή η κράτηση πτήσεων μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της εταιρείας.

Το προηγούμενο έτος, η Albawings κατείχε το 5% της αεροπορικής αγοράς στην Αλβανία, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση μετά την Wizz Air και την Air Albania. Ωστόσο, κατά τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, το μερίδιο αγοράς της μειώθηκε δραματικά, πλησιάζοντας το μηδέν.

Οι επίσημοι λόγοι για το ξαφνικό κλείσιμο της Albawings παραμένουν άγνωστοι, αλλά τα τελευταία τρία χρόνια η οικονομική της κατάσταση έχει επιδεινωθεί συνεχώς.

Κατά την τριετία 2020-2022, η Albawings κατέγραψε σωρευτική ζημιά άνω των 8 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2020, ο ισολογισμός της εταιρείας έκλεισε με ζημιά 2,36 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το επόμενο έτος οι ζημιές αυξήθηκαν σε 4,1 εκατομμύρια ευρώ. Το 2022 σημειώθηκε βελτίωση του ισολογισμού, αλλά η εταιρεία παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος, με τις ζημιές να μειώνονται στα 1,4 εκατομμύρια ευρώ.

Στις σημειώσεις του ισολογισμού για το 2022, η διοίκηση της εταιρείας εξέτασε τη δυνατότητα συνέχισης των δραστηριοτήτων της, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες και τις πιθανές προβλέψεις. Η διοίκηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία διέθετε επαρκείς πόρους για να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, αυτό το συμπέρασμα αποδείχθηκε υπερβολικά αισιόδοξο και η οικονομική κατάσταση της εταιρείας συνέχισε να επιδεινώνεται.

Τον τελευταίο μήνα, η εταιρεία αντιμετώπισε δύο προληπτικές κατασχέσεις μεριδίων. Η πρώτη κατασχέθηκε από ιδιώτες πιστωτές, ενώ η δεύτερη, στις 13 Ιουνίου, επιβλήθηκε από τη φορολογική διοίκηση λόγω απλήρωτων οφειλών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου