18 μήνες μετά την εκτόξευση των δορυφόρων, η αλβανική κυβέρνηση ακόμη δεν ξέρει να... διαβάζει τις εικόνες

18 μήνες μετά την εκτόξευση των δορυφόρων, η αλβανική κυβέρνηση ακόμη δεν ξέρει να... διαβάζει τις εικόνες

Πριν 18 μήνες, η αλβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε με μεγαλοπρέπεια την εκτόξευση δύο δορυφόρων, Albania 1 και Albania 2, για να βοηθήσουν στον έλεγχο της επικράτειας, την καταπολέμηση της παράνομης δόμησης και της καλλιέργειας κάνναβης, καθώς και την προστασία από φυσικές καταστροφές. Σήμερα, με τη σύμβαση των 6 εκατομμυρίων δολαρίων να έχει διανύσει τη μισή της διάρκεια, η αλβανική διοίκηση εξακολουθεί να εκπαιδεύεται στη χρήση των δορυφορικών εικόνων.

Παρά τις υποσχέσεις του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα και του Υπουργού Άμυνας Νίκο Πελέσι, η πραγματικότητα δείχνει ότι τα οφέλη από τους δορυφόρους είναι μέχρι στιγμής περιορισμένα. Σύμφωνα με τον Εθνικό Επιθεωρητή Χωροταξίας, καμία παράνομη κατασκευή δεν έχει κατεδαφιστεί με τη βοήθεια των δορυφόρων, καθώς το προσωπικό βρίσκεται ακόμα σε στάδιο εκπαίδευσης για την ανάλυση των εικόνων.

Επιπλέον, η Αστυνομία του Κράτους δεν επιβεβαίωσε τη χρήση δορυφορικών εικόνων για την καταπολέμηση της παράνομης καλλιέργειας ναρκωτικών και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, ενώ το Υπουργείο Γεωργίας έχει χρησιμοποιήσει τις εικόνες μόνο για την καταμέτρηση θερμοκηπίων.

Από την πλευρά των πολιτικών προστασιών, οι δορυφορικές εικόνες χρησιμοποιήθηκαν μόνο σε τέσσερις περιπτώσεις (τρεις πυρκαγιές και μία πλημμύρα). Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, συνολικά 29 δημόσιοι οργανισμοί έχουν λάβει δορυφορικές εικόνες, αλλά το προσωπικό τους εξακολουθεί να εκπαιδεύεται στη χρήση τους.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η παρακολούθηση μέσω δορυφόρων έχει περιορισμούς και δεν μπορεί να βοηθήσει το κράτος σε πραγματικό χρόνο για την καταπολέμηση της παρανομίας ή τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων. Ο μηχανικός Άζμερ Ντουλέβιτς τονίζει ότι το πρόβλημα της παράνομης δόμησης δεν οφείλεται στην έλλειψη τεχνολογίας παρακολούθησης, αλλά στην έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Συμπερασματικά, παρά την εκτόξευση των δορυφόρων και τις αρχικές υποσχέσεις, η αξιοποίησή τους είναι μέχρι στιγμής περιορισμένη. Οι εκπαιδεύσεις συνεχίζονται και η πλήρης απόδοση των δορυφορικών εικόνων αναμένεται να φανεί στο μέλλον.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου