Νέοι φόροι για άδεια οικοδομής από την αλβανική κυβέρνηση

Νέοι φόροι για άδεια οικοδομής από την αλβανική κυβέρνηση

Οι επιχειρήσεις στην Αλβανία που υποβάλλουν αίτηση για οικοδομική άδεια στο Εθνικό Συμβούλιο Γης και Υδάτων θα πρέπει να καταβάλλουν διάφορα τέλη. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τα τέλη αυτά, τα οποία περιλαμβάνουν 8 διαφορετικές χρεώσεις, από πάγια τέλη έως 1% της αξίας της επένδυσης. Το τέλος για την αναπτυξιακή άδεια ανέρχεται σε 100 λεκ ανά τετραγωνικό μέτρο και πρέπει να καταβληθεί εντός 15 ημερών από την επιβεβαίωση της έγκρισης της άδειας.

Το τέλος οικοδομικής άδειας ανέρχεται στο 1% της επενδυτικής αξίας, όπως εκτιμάται από το σύστημα ηλεκτρονικής άδειας, και πρέπει να καταβληθεί εντός 90 ημερών από την επιβεβαίωση της έγκρισης της άδειας. Το ίδιο τέλος ισχύει και για την αλλαγή φορέα ανάπτυξης. Για αιτήματα εξοπλισμού με άδεια υπηρεσίας κατασκευής σε παραλιακούς σταθμούς, το τέλος ανέρχεται σε 100 χιλιάδες λεκ.

Τα αιτήματα αναθεώρησης συνθηκών κατά την κατασκευή, μεταβολών του έργου, αλλαγής λειτουργίας και έκδοσης βεβαιώσεων χρήσης επιβαρύνονται με πάγιο τέλος ύψους 300 χιλιάδων λεκ. Το τέλος επανεξέτασης αιτημάτων για αναβολή προθεσμιών οικοδομικής άδειας ανέρχεται σε 3 εκατομμύρια λεκ.

Η κυβερνητική απόφαση επιτρέπει στις επιχειρήσεις να πληρώσουν τριπλάσιο τέλος για να συντομεύσουν τον χρόνο απόκτησης της άδειας μέσω υπηρεσίας fast track. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την απόκτηση της υπηρεσίας αυτής, πληρώνοντας τριπλάσιο τέλος για να λάβουν την άδεια στον μισό χρόνο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου