Η μεγαλύτερη αγορά οπλικών συστημάτων για τη Σερβία από το 2006 - 12 μαχητικά αεροσκάφη από τη Γαλλία

Η μεγαλύτερη αγορά οπλικών συστημάτων για τη Σερβία από το 2006 - 12 μαχητικά αεροσκάφη από τη Γαλλία

Η Σερβία υπέγραψε την Πέμπτη συμφωνία με τη γαλλική εταιρεία Dassault Aviation για την αγορά 12 μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι μεταξύ του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, υπεγράφησαν μνημόνια και συμφωνίες συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης αυτής της αγοράς αεροσκαφών, συνoλικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

Ο Βούτσιτς τόνισε πως η Σερβία θα καταβάλει δύο δόσεις των 420 εκατομμυρίων ευρώ το 2024 και το 2025, χωρίς όμως να διευκρινίσει πότε θα παραδοθούν τα αεροσκάφη Rafale. Η συμφωνία αυτή αποτελεί την μεγαλύτερη αγορά οπλικών συστημάτων για τη Σερβία από το 2006, όταν διαχωρίστηκε από το Μαυροβούνιο.

Παρά την περιορισμένη συνεργασία με τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, η Σερβία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, αν και εξαρτάται από τη ρωσική υποστήριξη σε ζητήματα όπως η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Παράλληλα, ο στρατός της Σερβίας συνεχίζει να βασίζεται σε σoβιετικής προέλευσης εξοπλισμό, ενώ επεκτείνει τη συνεργασία του με δυτικές εταιρείες, όπως η Airbus και η Thales.

Η Σερβία παραμένει υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία πρέπει να ευθυγραμμίσει τις πολιτικές της, βελτιώνοντας το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η διαφθορά και οι σχέσεις με το Κοσσυφοπέδιο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου