Ράμα: Η Ρωσία δεν μπορεί να βρει κατασκόπους στην Αλβανία

Ράμα: Η Ρωσία δεν μπορεί να βρει κατασκόπους στην Αλβανία

Ο Έντι Ράμα συμμετείχε απόψε στο φόρουμ ασφαλείας GLOBSEC 2024 στην Πράγα, σε μια συζήτηση με θέμα «Περιοχή υπό πολιορκία: Η ευθραυστότητα των Δυτικών Βαλκανίων», την οποία συντόνισε ο Στιβ Κλέμονς. Μια από τις ερωτήσεις αφορούσε το εάν η Ρωσία έχει προσπαθήσει να υπονομεύσει τη δημοκρατία στην Αλβανία, με τον Ράμα να απαντά ότι οι Αλβανοί δεν είναι τόσο εύκολα διαχειρίσιμoι.

Ο Ράμα τόνισε ότι η Αλβανία και οι Αλβανοί έχουν ιστορικά αποδείξει την πίστη τους στη Δύση, παραμένοντας φιλοευρωπαϊκοί και φιλοαμερικανοί ακόμη και σε δύσκολες περιόδους. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως η χώρα του ήταν απομονωμένη σαν τη Βόρεια Κορέα κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος, αλλά διατήρησε τη δέσμευσή της προς τη Δύση.

«Ήμασταν Βόρεια Κορέα για την Ευρώπη, ακόμη και η Πράγα ήταν τόσο απρόσιτη όσο το Παρίσι και η Νέα Υόρκη. Ο κομμουνισμός θεωρούσε τόσο τη Δύση όσο και την Κομμουνιστική Ανατολή ως μία πλευρά. Όταν οι κομμουνιστές αποφάσισαν να ξεφορτωθούν τον Στάλιν, μείναμε πιστοί σε αυτούς. Άρα είμαστε πιστοί. Ακόμη και όταν η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν είναι εκεί, θα συνεχίσουμε να είμαστε πιστοί. Όντας σταλινική χώρα μέχρι τη δεκαετία του '90, δεν ήμασταν μια ενδιαφέρουσα χώρα για τη Ρωσία και δεν είχαμε επισκέψεις υψηλού επιπέδου. Η Ρωσία είναι μια σπουδαία χώρα, αλλά ποτέ δεν κατάλαβα γιατί δεν επιτρέπεται ο Ντοστογιέφσκι σε κάποια πανεπιστήμια. Όσο για τη Ρωσία, δεν μας ενδιαφέρει και η Ρωσία δεν μπορεί να βρει κατασκόπους ή ανθρώπους στην Αλβανία για να εκπληρώσει τα συμφέροντά της. Εκεί που η Ρωσία είναι πολύ ισχυρή ή επιρροή είναι σε άλλα μέρη των Βαλκανίων, γι' αυτό θέλουμε να τερματιστεί η σύγκρουση Σερβίας-Κοσόβου. Αυτός είναι ο λόγος που όσο περισσότερο συνδέουμε την ενσωμάτωση της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, θα ήταν καλύτερα», είπε ο Ράμα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου