Ευρώπη: Πόσο αυξήθηκαν τα πακέτα στους τουριστικούς προορισμούς;

Ευρώπη: Πόσο αυξήθηκαν τα πακέτα στους τουριστικούς προορισμούς;

Η Eurostat κατέγραψε σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των τουριστικών πακέτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τον Ιούλιο, με την Τουρκία, τη Γαλλία και την Ιταλία να σημειώνουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις. Αντίθετα, χώρες όπως η Νορβηγία, η Μάλτα, η Φινλανδία και το Μαυροβούνιο κατέγραψαν μικρότερες αυξήσεις ή και μείωση των τιμών. Στην Αλβανία, η αύξηση των τιμών των τουριστικών πακέτων ήταν μόλις 1,4%, κατατάσσοντάς την ανάμεσα στις χώρες με τη μικρότερη αύξηση.

Συγκεκριμένα, οι τιμές στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 50%, γεγονός που οφείλεται στην αυξανόμενη ζήτηση για τα πακέτα all-inclusive που προσφέρει η χώρα, διατηρώντας ωστόσο την ανταγωνιστικότητά της λόγω των σχετικά χαμηλών τιμών σε σύγκριση με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Η Γαλλία και η Ιταλία, σημαντικοί τουριστικοί προορισμοί με εμβληματικές πόλεις όπως το Παρίσι και η Ρώμη, κατέγραψαν επίσης αυξήσεις τιμών της τάξεως του 22,2% και 19% αντίστοιχα.

Παράλληλα, η Κύπρος, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία είδαν αυξήσεις άνω του 15%. Η άρση των περιορισμών λόγω της πανδημίας Covid-19 και η αυξημένη ζήτηση για ταξίδια συνέβαλαν στην άνοδο των τιμών, με τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης να αντιμετωπίζουν έντονη τουριστική πίεση. Για παράδειγμα, η Βενετία επέβαλε τέλος εισόδου 15 ευρώ στους τουρίστες, προσπαθώντας να περιορίσει τον μαζικό τουρισμό και να υποστηρίξει οικονομικά την τοπική κοινότητα.

Στην Αλβανία, αν και οι τιμές αυξήθηκαν, η χώρα κατάφερε να διατηρήσει τα πακέτα για τον οργανωμένο τουρισμό σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Ωστόσο, οι περιορισμένες υποδομές, η ελλιπής καθαριότητα, και οι προβληματικές υπηρεσίες όπως η παροχή νερού και ρεύματος, περιορίζουν τις δυνατότητες προσέλκυσης πιο εύπορων τουριστών, με τις τοπικές επιχειρήσεις να προσπαθούν να προσαρμοστούν στο προφίλ των χαμηλού κόστους τουριστών που καταφθάνουν στη χώρα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου