Παγκόσμια Τράπεζα: Εντός των επόμενων 6-8 μηνών ξεκινούν οι εργασίες για την κατασκευή γεφυρών στην Αλβανία

Παγκόσμια Τράπεζα: Εντός των επόμενων 6-8 μηνών ξεκινούν οι εργασίες για την κατασκευή γεφυρών στην Αλβανία

Το έργο «Κατασκευή βιώσιμων γεφυρών», το οποίο τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους με χρηματοδότηση 55 εκατομμυρίων δολαρίων, προβλέπεται να ξεκινήσει τις εργασίες σκυροδέματος στο πεδίο εντός των επόμενων 6 έως 8 μηνών.

Μια πρόσφατη αξιολόγηση από την Παγκόσμια Τράπεζα κατατάσσει την πρόοδο του έργου ως «μέτρια ικανοποιητική», υπογραμμίζοντας ωστόσο μια βελτίωση σε σχέση με προηγούμενες αξιολογήσεις, όπου είχε χαρακτηριστεί απλώς «ικανοποιητική». Αν και το έργο αντιμετώπισε ορισμένες αρχικές δυσκολίες, φαίνεται πλέον να προχωρά ομαλά.

Το έργο αυτό, που αφορά στην κατασκευή νέων γεφυρών στην Αλβανία, έχει περάσει τα πρώτα στάδια υλοποίησης, με την επίσημη έναρξή του την 1η Δεκεμβρίου 2023.

Το έργο «Κατασκευή βιώσιμων γεφυρών» στην Αλβανία, το οποίο τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους με χρηματοδότηση 55 εκατομμυρίων δολαρίων από την Παγκόσμια Τράπεζα, αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες σκυροδέματος μέσα στους επόμενους 6 έως 8 μήνες. Σύμφωνα με μια πρόσφατη αξιολόγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η συνολική υλοποίηση του έργου θεωρείται «μέτρια ικανοποιητική», μια μικρή υποχώρηση σε σύγκριση με την προηγούμενη αξιολόγηση που την είχε χαρακτηρίσει ως «ικανοποιητική». Παρά τις αρχικές προκλήσεις, το έργο δείχνει να προχωρά σε ικανοποιητικό ρυθμό και αναμένεται να υλοποιήσει σημαντικές υποδομές.

Το έργο στοχεύει στην κατασκευή νέων γεφυρών, με την υλοποίησή του να περιλαμβάνει τη γέφυρα Viro και τη γέφυρα Besir, οι οποίες προβλέπεται να κατασκευαστούν μέσα στο επόμενο διάστημα. Μέχρι τώρα, έχουν εκταμιευθεί 1,97 εκατομμύρια δολάρια ή το 3,59% του συνολικού ποσού, το οποίο ανέρχεται σε 55 εκατομμύρια δολάρια. Εκτός από τα δάνεια της Παγκόσμιας Τράπεζας, το έργο υποστηρίζεται και από δημοσιονομικούς πόρους, και αναμένεται να παρέμβει σε πολλές άλλες γέφυρες σε διάφορες περιοχές της Αλβανίας, ενισχύοντας τις υποδομές μεταφορών της χώρας.

Μια από τις κύριες προτεραιότητες είναι η γέφυρα Βιρόι, η οποία συνδέει το Αργυρόκαστρο με το Τεπελένι. Το έργο προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας παράλληλης πίστας, ενώ η υπάρχουσα γέφυρα θα διατηρηθεί ως χώρος περιπάτου. Επίσης, θα υπάρξει αναβάθμιση του δρόμου σε ανώτερη κατηγορία για μεγαλύτερη ασφάλεια και πρόληψη πλημμυρών. Το πρόγραμμα, το οποίο τέθηκε σε διαπραγμάτευση πριν από λίγα χρόνια, θα στοχεύσει σε 80 γέφυρες προτεραιότητας και θα διαρκέσει επτά χρόνια, με στόχο τη βελτίωση της κυκλοφορίας και την υποστήριξη της ανάπτυξης των τοπικών κοινοτήτων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου