Ο κατώτατος μισθός στην Αλβανία παραμένει ο χαμηλότερος στην Ευρώπη

Ο κατώτατος μισθός στην Αλβανία παραμένει ο χαμηλότερος στην Ευρώπη

Παρά τις συνεχείς αυξήσεις, ο κατώτατος μισθός στην Αλβανία παραμένει ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το Eurostat, αν και η Αλβανία ξεπερνά πλέον τα Σκόπια όσον αφορά την ονομαστική αξία του κατώτατου μισθού, εξακολουθεί να βρίσκεται στην τελευταία θέση σε όρους αγοραστικής δύναμης.

Συγκρινόμενη με χώρες όπως η Σερβία και το Μαυροβούνιο, η Αλβανία εμφανίζει μεγάλη διαφορά στην αγοραστική ισχύ του κατώτατου μισθού. Ο κατώτατος μισθός στην Αλβανία ανέρχεται σε 40.000 lekë (περίπου 400 ευρώ) μικτά το μήνα, ενώ σε Σερβία και Μαυροβούνιο ο μισθός υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Παρά την ονομαστική αύξηση του μισθού, οι υψηλές τιμές στην Αλβανία μειώνουν την πραγματική αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Το φαινόμενο αυτό επιδεινώνεται από την πτώση της αξίας του ευρώ, που καθιστά τον αλβανικό κατώτατο μισθό να φαίνεται μεγαλύτερος όταν μετατρέπεται σε ευρώ, χωρίς όμως να βελτιώνει την πραγματική αγοραστική δύναμη.

Η ανισότητα αυτή φαίνεται καθαρά όταν συγκρίνεται η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Στην Τουρκία, για παράδειγμα, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σε 919 μονάδες PPS (μονάδες αγοραστικής δύναμης), ενώ στην Αλβανία φτάνει μόλις τις 556 PPS, καθιστώντας την τελευταία στην Ευρώπη σε αυτόν τον τομέα.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι κατώτατοι μισθοί ποικίλουν σημαντικά. Ο χαμηλότερος καταγράφεται στη Βουλγαρία με 477 ευρώ και ο υψηλότερος στο Λουξεμβούργο με 2.571 ευρώ το μήνα. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των κατώτατων μισθών για την περίοδο 2014-2024 ήταν υψηλότερος σε χώρες όπως η Ρουμανία και η Λιθουανία, ενώ σε χώρες όπως η Γαλλία και το Λουξεμβούργο ο ρυθμός ήταν πιο περιορισμένος. Στην κατηγορία των χωρών με κατώτατο μισθό κάτω από 1.000 ευρώ περιλαμβάνονται χώρες όπως η Πολωνία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου