Η ΕΕ αυξάνει την πίεση στη Σερβία: Να επιλέξει πλευρά

Η ΕΕ αυξάνει την πίεση στη Σερβία: Να επιλέξει πλευρά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τη Σερβία να μην εμβαθύνει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο έρχεται σε σύγκρουση με τις φιλοδοξίες της χώρας για ένταξη στην ΕΕ.

Πρόσφατα, ένας υψηλόβαθμος Σέρβος αξιωματούχος δήλωσε στον Ρώσο πρόεδρο ότι η Σερβία παραμένει σύμμαχος της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα ή να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Αυτή η δήλωση, που έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Βλαδιβοστόκ, υπογραμμίζει τις στενές σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Μόσχας.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι η συνάντηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις φιλοδοξίες της Σερβίας για ένταξη στην ΕΕ. Εξέφρασε αβεβαιότητα σχετικά με το ποιον εκπροσωπεί ο Σέρβος αξιωματούχος, καθώς ο πρόεδρος της Σερβίας έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ο στρατηγικός στόχος της χώρας είναι η ένταξη στην ΕΕ. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ΕΕ αναμένει από τα υποψήφια κράτη να απέχουν από την ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία και να υποστηρίξουν την ευρωπαϊκή πορεία.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος προσκάλεσε τη Σερβία να συμμετάσχει στη συνάντηση των χωρών του BRICS τον Οκτώβριο, ενώ ο Σέρβος πρόεδρος, αν και ευχαρίστησε για την πρόσκληση, άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα παρευρεθεί λόγω σημαντικών επισκέψεων στη Σερβία.

Αναλυτές σημειώνουν ότι η συνάντηση του Σέρβου αξιωματούχου με τον Πούτιν εντάσσεται στις προσπάθειες της Σερβίας να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ Ανατολής και Δύσης, παρά τις πιέσεις από την ΕΕ και τη Δύση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου