Η Αλβανία με τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης για άτομα άνω των 65 ετών στην Ευρώπη

Η Αλβανία με τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης για άτομα άνω των 65 ετών στην Ευρώπη

Η Αλβανία καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης για άτομα άνω των 65 ετών στην Ευρώπη. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστικής, το 16,3% των ηλικιωμένων στην Αλβανία εξακολουθεί να εργάζεται. Αυτό το ποσοστό καθιστά τη χώρα μία από τις κορυφαίες στην Ευρώπη όσον αφορά την απασχόληση ηλικιωμένων και δείχνει σημαντική αύξηση από το 2010.

Η ανάλυση του «Scan Intel» συγκρίνει τα ποσοστά απασχόλησης ηλικιωμένων σε συνταξιοδοτική ηλικία σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αποδεικνύοντας ότι η Αλβανία βρίσκεται στην τρίτη θέση, μετά την Ισλανδία και την Εσθονία. Ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απασχόληση ατόμων άνω των 65 ετών είναι μόλις 6,4%, ενώ στη Σερβία το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 9%. Αντίθετα, χώρες όπως η Ρουμανία και το Βέλγιο έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Ο λόγος πίσω από το αυξημένο ποσοστό απασχόλησης στην Αλβανία μπορεί να σχετίζεται με την ανεπάρκεια των συντάξεων, οι οποίες συχνά δεν επαρκούν για την κάλυψη των βασικών αναγκών των συνταξιούχων. Επίσης, πολλοί ηλικιωμένοι είναι αυτοαπασχολούμενοι, κυρίως στον αγροτικό τομέα. Παράλληλα, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού σε ορισμένους τομείς οδηγεί αρκετούς ανθρώπους να συνεχίζουν να εργάζονται ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου