Αλβανικές συμμορίες στρατολογούν καλλιεργητές κάνναβης μέσω του Tik Tok

Αλβανικές συμμορίες στρατολογούν καλλιεργητές κάνναβης μέσω του Tik Tok

Οι αλβανικές συμμορίες ναρκωτικών στρατολογούν ανοιχτά "καλλιεργητές" κάνναβης μέσω του TikTok, εκμεταλλευόμενες την έλλειψη εργατικού δυναμικού στη Βρετανία. Οι εγκληματικοί αρχηγοί χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαφημίσουν θέσεις εργασίας σε άτομα που θα αναλάβουν την καλλιέργεια κάνναβης, προσφέροντας ειδικές συμφωνίες που αντί για πληρωμή των εξόδων, υπόσχονται έως και το 30% των κερδών από τις πωλήσεις της καλλιέργειας.

Αυτά τα οικονομικά κίνητρα κρίνονται απαραίτητα λόγω της δραματικής μείωσης του αριθμού των Αλβανών που εισέρχονται παράνομα στη Βρετανία με μικρές βάρκες, καθώς και της αύξησης των συλλήψεων και απελάσεων για καλλιέργεια κάνναβης. Η Υπουργός Ασφαλείας των Συνόρων, Angela Eagle, σχολιάζοντας αυτές τις αποκαλύψεις, δήλωσε: «Είναι σοκαριστικό ότι οι εγκληματικές συμμορίες χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκμεταλλευτούν ευάλωτα άτομα, παρασύροντάς τα να εργαστούν υπό απαράδεκτες συνθήκες, καλλιεργώντας ναρκωτικά με ψεύτικες υποσχέσεις κέρδους. Είτε διαδικτυακά είτε στους δρόμους μας, δεν υπάρχει χώρος για τους παραβάτες του νόμου. Αυξάνουμε τις προσπάθειες επιβολής του νόμου για περισσότερες συλλήψεις και διώξεις, όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά και με συνεργασίες σε όλη την Ευρώπη, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς εργάζονται μαζί υπό τη νέα μας ενιαία διοίκηση συνόρων».

Οι αλβανικές συμμορίες έχουν κυριαρχήσει στην εγχώρια αγορά κάνναβης, καλλιεργώντας τα φυτά σε σπίτια ή φθηνούς βιομηχανικούς χώρους, χρησιμοποιώντας υδροπονικές τεχνολογίες που εισάγονται από την πατρίδα τους. Το 2022, περίπου 12.000 παράνομοι Αλβανοί μετανάστες εισήλθαν στη Βρετανία, ωστόσο οι αριθμοί έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω των αυστηρότερων μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση, καθώς και λόγω των ταχύτερων διαδικασιών απέλασης που υπογράφηκαν με την Αλβανία. Το 2023, ο αριθμός μειώθηκε στους 900, ενώ τους πρώτους έξι μήνες του 2024 μόνο 150 Αλβανοί διέσχισαν το Κανάλι με μικρές βάρκες.

Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των Αλβανών που φυλακίζονται για φροντίδα παράνομων καλλιεργειών κάνναβης. Τον Ιούλιο, 29 άτομα καταδικάστηκαν σε ποινές από οκτώ μήνες έως δύο χρόνια και τέσσερις μήνες για την καλλιέργεια κάνναβης, ενώ τον Αύγουστο άλλοι 24 καταδικάστηκαν, με τους περισσότερους να περιμένουν την τελική απόφαση.

Αλβανός ειδικός ανέφερε στις αρχές: «Οι αλβανικές εγκληματικές οργανώσεις προσφέρουν μερίδιο από τα κέρδη της παραγωγής ναρκωτικών σε ομοεθνείς τους για να εργαστούν ως καλλιεργητές κάνναβης».

Σε διαφήμιση στα αλβανικά, που εντοπίστηκε από την εφημερίδα The Telegraph, αναγραφόταν: «Είμαι ιδιοκτήτης σπιτιού καλλιέργειας κάνναβης. Μετά από συνομιλία με τον συνεργάτη μου, προσφέρω τώρα 30% από τα κέρδη χωρίς έξοδα διαβίωσης».

Το TikTok δήλωσε ότι δεσμεύεται να αποτρέψει τη χρήση της πλατφόρμας για εκμετάλλευση ευάλωτων ατόμων και έχει αφαιρέσει ή πρόκειται να αφαιρέσει αναρτήσεις που παραβιάζουν τους κανόνες της κοινότητας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου