To 7% των επιχειρήσεων στην Αλβανία πληρώνουν για να ωφεληθούν από τη νομοθεσία

To 7% των επιχειρήσεων στην Αλβανία πληρώνουν για να ωφεληθούν από τη νομοθεσία

Σε χώρες όπως η Αλβανία, που βρίσκονται σε μεταβατική φάση, η διαφθορά παίρνει διάφορες μορφές. Πέρα από τις γνωστές άτυπες πληρωμές προς δημόσιους αξιωματούχους, οι επιχειρήσεις πληρώνουν για να επηρεάσουν τη νομοθεσία προς όφελός τους.

Σύμφωνα με το Βαλκανικό Βαρόμετρο, το 7% των επιχειρηματιών στην Αλβανία ανέφεραν ότι έκαναν τέτοιες πληρωμές για να αλλάξουν νόμους ή κανονισμούς που τους ευνοούν. Παρόμοιες πρακτικές συναντώνται και σε άλλες βαλκανικές χώρες, με τα Σκόπια και τη Σερβία να παρουσιάζουν τα υψηλότερα επίπεδα τέτοιας διαφθοράς, με ποσοστά 13%. Αντίθετα, το Κοσσυφοπέδιο φαίνεται να έχει το χαμηλότερο επίπεδο τέτοιων πρακτικών, καθώς μόλις το 1% των επιχειρήσεων ισχυρίζεται ότι πληρώνει για να επηρεάσει τη νομοθεσία. Η Βοσνία και το Μαυροβούνιο επίσης παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα, με 3% των επιχειρήσεων να εμπλέκονται σε αυτή τη μορφή διαφθοράς.

Στην Αλβανία, το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και δεν περιορίζεται μόνο στη νομοθεσία, αλλά και στη διαδικασία των δημόσιων προμηθειών. Συχνά, επιχειρήσεις επεμβαίνουν για να διαμορφώσουν τους κανόνες των προμηθειών, αποκλείοντας άλλους συμμετέχοντες και εξασφαλίζοντας την επιτυχία τους. Είναι σύνηθες το φαινόμενο όπου νόμοι ή κανονισμοί προωθούνται προς όφελος συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων, όπως φαίνεται από τις πρωτοβουλίες στη Βουλή για δημοσιονομικές ελαφρύνσεις.

Τα στοιχεία του Βαλκανικού Βαρόμετρου επιβεβαιώνουν ότι η "σύλληψη του κράτους" μέσω νομοθεσίας είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται ευρέως στην Αλβανία. Η Διεθνής Διαφάνεια, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία και τη Διαμεσολάβηση (IDM), έχει επισημάνει από το 2008 έως το 2020 την ύπαρξη ισχυρών διασυνδέσεων μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων, του ιδιωτικού τομέα και της δικαιοσύνης, που εκμεταλλεύονται τη δημόσια περιουσία και παρέχουν δημόσια αγαθά για προσωπικό όφελος.

Η συνεργασία πολιτικών, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, με τον ιδιωτικό τομέα διευκολύνει την εκμετάλλευση των πόρων της χώρας. Παράλληλα, η διαφθορά στον δικαστικό τομέα διασφαλίζει ότι αυτές οι πρακτικές παραμένουν ατιμώρητες, δίνοντας συνέχεια σε κερδοφόρες διεφθαρμένες δραστηριότητες. Οι υποθέσεις που διερευνήθηκαν πρόσφατα από την Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς (SPAK), όπως τα θέματα των αποτεφρωτηρίων και οι παραχωρήσεις στον τομέα της υγείας, δείχνουν πώς οι δημόσιοι αξιωματούχοι κατασκευάζουν νομοθετικές ρυθμίσεις για να επωφεληθούν παράνομα από δημόσια κονδύλια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου