Αλβανία: Η αύξηση των τιμών τον Ιούλιο «έδιωξε» τους τουρίστες από τα ξενοδοχεία, κυρίως τους ντόπιους

Αλβανία: Η αύξηση των τιμών τον Ιούλιο «έδιωξε» τους τουρίστες από τα ξενοδοχεία, κυρίως τους ντόπιους

Τον Ιούλιο του 2024, παρατηρήθηκε σημαντική επιβράδυνση στην αύξηση των διανυκτερεύσεων τόσο από ξένους όσο και από ντόπιους τουρίστες στην Αλβανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της INSTAT, οι διανυκτερεύσεις ντόπιων αυξήθηκαν μόνο κατά 6,2%, σε σύγκριση με το 61% τον ίδιο μήνα πέρσι, ενώ η αύξηση των διανυκτερεύσεων από ξένους τουρίστες ήταν 21,3%, από 42,3% τον Ιούλιο του 2023.

Ένας λόγος για αυτή την επιβράδυνση φαίνεται να είναι οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ξενοδοχείων, ειδικά στον νότο, όπου οι τιμές ανέβηκαν έως και 90%. Αυτό οδήγησε πολλούς Αλβανούς να προτιμήσουν διακοπές στο εξωτερικό, με την Ελλάδα και την Τουρκία να είναι οι κύριες επιλογές τους. Παράλληλα, αρκετοί ξένοι τουρίστες, όπως οι Ιταλοί, ακύρωσαν τις κρατήσεις τους.

Συνολικά, παρόλο που τους προηγούμενους μήνες του έτους η τουριστική κίνηση αυξανόταν γρήγορα, με τον Απρίλιο να σημειώνει άνοδο 20% για τους ντόπιους και 80% για τους ξένους επισκέπτες, η ανάπτυξη τον Ιούλιο ήταν πιο συγκρατημένη. Οι αφίξεις ξένων τουριστών αυξήθηκαν μόνο κατά 2% σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, όπου οι αυξήσεις ήταν διψήφιες.

Παρόλα αυτά, τα συνολικά στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξε αύξηση στον αριθμό των επισκεπτών κατά 35,9% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023. Ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στις κεντρικές και παραθαλάσσιες περιοχές αυξήθηκε σημαντικά, όπως και ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα.

Η πληρότητα των ξενοδοχείων βελτιώθηκε επίσης, με τα ποσοστά χρήσης δωματίων να φτάνουν το 49,3% και τα ποσοστά πληρότητας κλινών στο 55,4%, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου