Τα αλατούχα εδάφη στην Αλβανία έχουν αυξηθεί σε ανησυχητικά επίπεδα

Τα αλατούχα εδάφη στην Αλβανία έχουν αυξηθεί σε ανησυχητικά επίπεδα

Οι αλατούχες εκτάσεις στην Αλβανία έχουν αυξηθεί σε ανησυχητικά επίπεδα σε σύγκριση με προηγούμενες δεκαετίες.

Σύμφωνα με μια έκθεση της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος, οι μετρήσεις που έγιναν σε περιοχές όπως το Dërmenas και η Libofshë στην Περιφέρεια Fier, δείχνουν ότι η αλατότητα έχει αυξηθεί ακόμη και σε εδάφη που παλαιότερα ήταν γόνιμα και φυσιολογικά.

Επιπλέον, άλλες περιοχές έχουν πληγεί από βάλτους, προκαλώντας περαιτέρω υποβάθμιση των εδαφών. Αυτό το φαινόμενο παρατηρήθηκε σε περιοχές όπως το Orikum στον Αυλώνα και το Sheqeras στην Περιφέρεια Κορυτσάς.

Η έκθεση αναφέρει ότι τα εδάφη που μελετήθηκαν παρουσιάζουν διαφορετικά επίπεδα αλατότητας, από ελαφρώς έως πολύ αλατούχα. Τα επίπεδα των αλατούχων εδαφών έχουν αυξηθεί σημαντικά, με την περιεκτικότητα σε άλατα να κυμαίνεται από 0,610% έως 8,600%.

Η αύξηση των αλατούχων και νατριούχων εδαφών είναι ανησυχητική, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,5 φορές σε σχέση με το 1984. Το φαινόμενο αυτό οδηγεί σε σοβαρές αλλαγές στις ιδιότητες του εδάφους, προκαλώντας χημική, φυσική και βιολογική υποβάθμιση.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η αλατότητα των εδαφών οφείλεται κυρίως σε χλωριούχα άλατα, με τον δείκτη Cl/SO4 να ξεπερνά το 2. Το pH των εδαφών κυμαίνεται από 7,9 έως 9,8, κατατάσσοντας τα εδάφη ως πολύ αλκαλικά, γεγονός που επιδεινώνει το πρόβλημα του νατρισμού.

Στην Αλβανία, οι αλατούχες εκτάσεις υπολογίζονται περίπου σε 40.000 εκτάρια, τα οποία εκτείνονται κατά μήκος των παράκτιων περιοχών από τη Vrina και την Xara στους Αγίους Σαράντα, έως και περιοχές όπως ο Αυλώνας, το Φιερι, το Δυρράχιο, Lezhë και Velipojë στην Σκόδρα.

Πριν από το 1990, χάρη σε παρεμβάσεις, πολλές πλημμυρισμένες και αλατούχες εκτάσεις αποκαταστάθηκαν και αξιοποιήθηκαν για γεωργική χρήση. Ωστόσο, τα πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι οι περιοχές όπως το Dërmenas, όπου το 66,6% της έκτασης είναι αλατούχο, και η Libofshë, με 20% αλατούχες εκτάσεις, αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου