Το «αλβανικό μοντέλο» για τους λαθρομετανάστες στο επίκεντρο της ΕΕ

Το «αλβανικό μοντέλο» για τους λαθρομετανάστες στο επίκεντρο της ΕΕ

Οι Βρυξέλλες και ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ σκέφτονται να υιοθετήσουν ένα νέο μέτρο για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, βασισμένο στο λεγόμενο «αλβανικό μοντέλο». Σύμφωνα με αυτό, η Ιταλία σχεδιάζει να μεταφέρει παράτυπους μετανάστες στην Αλβανία για να εξετάζονται εκεί τα αιτήματα ασύλου τους. Η Πρόεδρος της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, φαίνεται ανοιχτή σε αυτή την ιδέα, καθώς ζήτησε από τον νέο Επίτροπο Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ, να αναζητήσει καινοτόμες λύσεις.

Παράλληλα, η Γερμανία φαίνεται να προσεγγίζει αυτή την ιδέα, καθώς το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας επιβεβαίωσε ότι το «αλβανικό μοντέλο» θα συνεχίσει να αποτελεί θέμα συζήτησης τόσο στη Γερμανία όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αν και υπάρχουν αντιδράσεις εντός της κυβέρνησης, όπως από τους Πράσινους, το μοντέλο δεν φαίνεται να αποκλείεται ως πιθανή λύση. Αναμένεται μεγαλύτερη σαφήνεια τον Δεκέμβριο, όταν η γερμανική κυβέρνηση θα παρουσιάσει το δικό της σχέδιο για τη διαχείριση των διαδικασιών ασύλου.

Ωστόσο, η Γερμανία παραμένει επιφυλακτική σχετικά με την υιοθέτηση επιπλέον ευρωπαϊκών μέτρων για την παράτυπη μετανάστευση. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει να επιβάλει μονομερή μέτρα στα σύνορά της, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ για το αν αυτή η στάση θα μπορούσε να υπονομεύσει τη συνοχή της Ένωσης.

Η Γερμανία, αν και κάποτε υποστηρικτής της συντονισμένης ευρωπαϊκής δράσης για τη μετανάστευση, φαίνεται να εξετάζει την επιβολή ελέγχων στα σύνορα της και την απομάκρυνση μεταναστών χωρίς την ανάγκη για ευρωπαϊκή συνεννόηση. Πλέον, η Γερμανία επικεντρώνεται περισσότερο σε μονομερείς λύσεις, παραμένοντας ωστόσο ανοιχτή σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να διεκπεραιώνουν διαδικασίες ασύλου εκτός της ΕΕ.

...

Ράμα: Η συμφωνία για τους μετανάστες είναι «αποκλειστική» για την Ιταλία

Η Αλβανία έχει συνάψει μια ειδική συμφωνία με την Ιταλία για τη διαχείριση αιτημάτων ασύλου, δήλωσε ο Έντι Ράμα στο Euronews, υπογραμμίζοντας την ανεπιφύλακτη αγάπη της Αλβανίας για την Ιταλία. Σύμφ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου