Γιατί το SPAK πρέπει να κάνει έφοδο στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας;

Γιατί το SPAK πρέπει να κάνει έφοδο στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας;

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας έχει προκαλέσει αντιδράσεις με τις πρόσφατες αποφάσεις του, ειδικά όσον αφορά την ακύρωση του νόμου για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Αυτή η απόφαση έχει θεωρηθεί από πολλούς ως υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του, καθώς η νομοθεσία για τη φορολόγηση και τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις ανήκει στην αρμοδιότητα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και, τελικά, στην κρίση των πολιτών μέσω των εκλογών.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν, παρόλο που πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες είχαν ήδη πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου, το Δικαστήριο δήλωσε πως η απόφασή του δεν τους αφορά, αφήνοντας τους πολίτες που πλήρωσαν χωρίς καμία επιστροφή χρημάτων. Αυτό δημιούργησε ένα αίσθημα αδικίας, καθώς κάποιες επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν να καταβάλουν φόρους ενώ άλλες απαλλάχθηκαν από αυτή την υποχρέωση.

Πολλοί αναλυτές και πολίτες θεωρούν ότι πίσω από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου μπορεί να κρύβονται προσωπικά συμφέροντα των δικαστών. Έχουν υπάρξει καταγγελίες ότι συγγενείς των δικαστών είναι οι ίδιοι αυτοαπασχολούμενοι, κάτι που γεννά υποψίες για σύγκρουση συμφερόντων. Αυτές οι καταγγελίες έχουν ενισχυθεί από το γεγονός ότι κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις φέρονται να χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα χρήματος από άτομα στην εξουσία.

Ο ρόλος του SPAK, της Ειδικής Δομής κατά της Διαφθοράς, είναι πλέον κρίσιμος, καθώς καλείται να ερευνήσει αν οι συγγενείς των δικαστών έχουν επωφεληθεί από την ακύρωση του νόμου, μη καταβάλλοντας τον φόρο. Εάν επιβεβαιωθεί ότι κάποιοι από αυτούς δεν πλήρωσαν τη δόση, τότε η υπόθεση θα μπορούσε να συνιστά σοβαρό σκάνδαλο διαφθοράς.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου