Τράπεζα Αλβανίας: Το 61% των δανείων χρησιμοποιείται για αγορές κατοικιών

Τράπεζα Αλβανίας: Το 61% των δανείων χρησιμοποιείται για αγορές κατοικιών

Με τις τιμές των διαμερισμάτων στην Αλβανία να έχουν εκτοξευτεί, η αγορά κατοικίας μέσω προσωπικών αποταμιεύσεων έχει γίνει σχεδόν αδύνατη. Για πολλά νέα ζευγάρια ή άτομα που θέλουν να σταματήσουν να νοικιάζουν, η μόνη λύση είναι η λήψη δανείου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, τον Αύγουστο δόθηκαν δάνεια ύψους 132 εκατομμυρίων λεκ για αγορά κατοικιών, σημειώνοντας αύξηση 1,4% σε σύγκριση με τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, τα δάνεια για αγορά διαμερισμάτων αποτελούν το 61% του συνόλου των δανείων που έχουν λάβει τα άτομα, και από πέρυσι υπάρχει μια σταθερή αύξηση σε αυτόν τον τομέα.

Τα υπόλοιπα δάνεια χρησιμοποιήθηκαν από πολίτες για υπεραναλήψεις ή για αγορά διαρκών και μη διαρκών αγαθών. Τα δάνεια που χρησιμοποιούνται για αγορά τροφίμων, ρούχων, καλλυντικών, ειδών καθαρισμού, τσιγάρων ή καυσίμων αποτελούν το 21% του συνόλου, φτάνοντας τα 45 εκατομμύρια λεκ. Αντίστοιχα, δάνεια για αγορά αυτοκινήτων, ηλεκτρικών συσκευών, επίπλων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών αποτελούν το 10% του συνόλου, με αξία 22 εκατομμυρίων λεκ. Μόνο το 3,6% των δανείων τον Αύγουστο χρησιμοποιήθηκαν για πληρωμή υπεραναλήψεων.

Τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας δείχνουν μικρή μείωση 2,8% στα δάνεια για καταναλωτική χρήση, ενώ τα δάνεια για αγορά μηχανημάτων και εξοπλισμού σημείωσαν αύξηση.

Συνολικά, τα δάνεια που χορηγήθηκαν σε άτομα και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ανήλθαν στα 296 εκατομμύρια λεκ, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα νομίσματα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου